Общината погасява всички стари задължения към Топлофикация – Перник с облигационен заем

С облигационния заем от 6 млн лева, който ще изтегли Община Перник ще бъдат погасени всички стари задължения към Топлофикация – Перник. Това съобщи кметът на Община Перник Вяра Церовска. По нейна информация това са 1 500 000 лв. и са за последните три години, тъй като има давностен срок . 

Задълженията на общината са започнали да се трупат след приватизацията на топлоснабдителната фирма през 2011 година. Задълженията са основно на детските градини. Топлофикация е имала претенции към общината да поеме и задълженията на училищата, но те са на делегирани бюджети, подчерта кметът. Ние периодично си изплащаме текущите задължения към ТЕЦ- а, каза Церовска и уточни , че включително и днес са разплатени 31 858 лв. текущи задължения.

По думите на градоначалника, исканият от 6 млн. лева облигационен заем е много важен за намаляване на задълженията към НАП.

„С него ще бъдат върнати средства, които са изразходвани и е трябвало да са дадени за НАП в периода 2009 – 2014 година. Знае се, че тогава лихвите са били 25%, а сега 10%, но това също е доста сериозна сума като се има предвид натрупаните задължения, които се начисляват. Поради тази причина ние и сега сме в споразумение с НАП“, коментира кметът .
Близо 3 млн. лева към облигационния заем ще отидат, за да се изплатят старите задължения към НАП.

„Искам да отбележа, че от периода, в който започва да се натрупват задълженията, през 2008 година община Перник получава 12 млн. лв. по едно дело , които са 100 % чисти пари, с които се погасяват всички задължения , които е имала общината към този момент. През 2009 година община Перник получава още 6 млн. лв по същото дело и от тогава започват да се натрупват тези задължения“, обясни Церовска.

Тя уточни, че другите средства, които трябва задължително да върне Общината, за да можем да го усвои този облигационен заем е кредитния овърдрафт – 1 500 000 лв, отново изтеглен преди встъпването й в длъжност на кмет.