Три години от смъртта на Росица Янакиева

Навършиха се три години от смъртта на бившия кмет на Перник Росица Янакиева. Тя предаде богу дух на 26 януари 2015г. на 60-годишна възраст. Причината за кончината й бе спукана аневризма в мозъка. Въпреки последвалата спешна безкръвна операция, лекарите не успяха да я спасят.

Росица Янакиева е била два мандата кмет на кв. “Изток”-Перник, както и народен представител в 40-то Народно събрание като представител на БСП. През 2007 г. печели изборите за кмет на Перник, както и вторият мандат. От поста се отказва, за да влезе в 43-то Народното събрание като депутат на партия АБВ, след което бе избрана и за зам-председател на НС.

Бившият кмет на Перник остава в историята на града като противоречива личност. Наричана „Желязната лейди“, в първите 2 години от кметуването си тя запретва ръкави и работи за Перник. По нейно време е направена и осветена вътрешноградската магистрала на Перник, която преди това тънеше в мрак и дупки. По времето на Янакиева Международния фестивал на маскарадните игри Сурва става ежегоден и набира все повече популярност в страната и чужбина.

В следващите години от управлението й обаче градът затъваше в разруха и дългове, а покойната кметица остави след себе си най-фалиралата община в България, най-мръсният град в Европа, символи на кражбата като бутафорната крепост Кракра Ленд и пернишкия площад, на който бе изваден здравия гранит и поставени обикновени плочки.

Коментари

коментара