Д-р Венева от Перник съветва: Лепи ви се всеки вирус? Сменете начина си на хранене

„Той е много болнав“ или „Всеки вирус му се лепи“ – често чуваме подобни определения. На какво се дължи това? Една от малко известните, но много важни причини да боледуваме често са начинът на живот, недостатъчната физическа активност, неправилното хранене. Ядем много и неправилно – големи количества захари, консервирани, солени, преработени и тлъсти храни. Всичко това води до клетъчен дисбаланс и отслабва имунитета. Резултатът е повишена възприемчивост към инфекции, обяснява д-р Виолетка Венева, общопрактикуващ лекар, хомеопат и педиатър в Перник.
Храненето при децата замества аптечката.

Много е важно от малки да учим децата си да се хранят правилно – често и на малки порции и с правилните храни Единственото, което може да хапваме неограничено, са зеленчуците. Не трябва да се прекалява със зърнените храни, защото те се трансформират в захари и мазнини. Захарни изделия и преработени меса – само в минимални количества. Големите количества сладки плодове също не са добър избор. При заседналия ни начин на живот те водят до натрупване на мазнини.

Неправилно лечение може да докара сериозни усложнения

Зимните вируси се предават главно от човек на човек. Това става доста лесно, когато повечето време сме в затворени помещения. Така си гарантираме и дефицит на витамин D, който се образува в кожата под влияние на слънчевата светлина и е важен за имунитета.

Настинката, както обичайно я наричаме, всъщност се причинява от различни вируси – само изстиване на тялото не може да предизвика заболяване. Симптомите не са толкова драматични като при грипа, но все пак са неприятни – чувстваме се неразположени, мъчат ни хрема и кашлица, казва д-р Венева. Вирусите на грипа са много изменчиви, всяка година щамовете се променят, а и инфекцията с тях протича много по-тежко. Грипът започва внезапно с висока температура, остри болки в мускулите, главоболие и дразнеща кашлица. Непременно трябва да се лекуваме правилно и да потърсим помощ от специалист, защото иначе има риск от усложнения като бронхити, пневмонии, менингити и т.н.

Природни средства вместо антибиотик

Този подход е отличен за профилактика при децата, споделя личен опит педиатърът. Целта е малките да боледуват по-рядко, да не е много тежко и да не се стига до усложнения, които изискват прием на антибиотици. Доказано е, че ако се приемат антибиотици преди навършване на 1 г., дори и само един път, рискът да се развие астма е два пъти по-висок. При 90-95% от бебетата в моята практика решаваме проблемите, без да се налага антибиотично лечение, допълва лекарката. Един от последните случаи – малко дете с бронхит е успешно излекувано, без да се стига до силния медикамент.

Чревните инфекции се срещат и през зимата

Болните търсят помощ с оплаквания от висока температура, повръщане и разстройство. Щадящият подход е важен и при хронични заболявания като диабет или кръвно, където без друго се пият по шепа лекарства на ден. Крехкият баланс в организма на такъв пациент се нарушава сериозно, ако трябва да пие и антибиотик. Резултатът са дисбактериози или гъбични инфекции.
bolenzdrav.com