Сурвакарите на Гигинци на колене с факли в памет на обичания си болюбашия Крум Крумов

Снимка: Mariqna Simeonova, Фейсбук

С едноминутно мълчание и на колене сурвакарите на Гигинци почетоха паметта на своя обичан болюбашия Крум Крумов. Това се случи в нощта на Сурва, 13-ти срещу 14-ти януари.

Крум Крумов почина през месец септември, миналата година. Припомняме, че обичаният от всички болюбашия е бил 30 години начело на сурвакарската група. Малко преди да си отиде ненадейно от този свят, той заяви, че през 2018година сурвакарите на Гигинци няма да вземат участие на фестивала Сурва в Перник. След смъртта му гигинчани са категорични, че ще спазят повелята му.

Припомняме, че в интервю за брезнишкия сайт Zapsdno.com приживе Крум Крувом каза:

„Всички големи награди се въртят у 3-4 села от години наред и журито е корумпирано, приятелю. Всека година е така – ако не е Секирна, ще е Дивотино, ако не е Дивотино ще е Ярджиловци, „Бела вода“, Батановци. Нека да ги отделят, щом е с кожи да заминават как се вика „мечкари“. Ние сме сурвакари с парцалите къде ни викат. На наш гръб са извлечени тия фестивали. Благодарение на Брезник тоя фестивал е откраднат и откаран в Перник. В Брезник фестивалът е може би задоволителен за нашия регион.“

„У Перник немаше абсолютно, от страна на общината никаква организация. Първо – няма къде да спрат камионите, нема къде да облечат хората, обличат се до колите. Не е разринено, непочистено.“

Бюлюкбашията Крум бе категоричен, че догодина възрастната група на село Гигинци няма да участва на фестивала „Сурва“ в Перник. Изключение ще има за детската група на сурвакарите от селото. Той ще предложи идеята си на сурвакарската група, но е сигурен, че няма да има възражения.

Крум Крумов бе поредният човек, който е на мнение, че фестивалът „Сурва“ в Перник трябва да се провежда на няколко години, а не всяка.

Коментари

коментара