Днес е важен ден за Перник: Обсъждат посоката на развитие на града за 2018 година

Днес е важен ден за Перник. Ден, който ще определи посоката на развитие на града за цялата година. В заседателната зала на Община Перник от 11:00ч. ще започне обществено обсъждане на Бюджет 2018. 

 Предложението на Общинското ръководство за тази година можете да прочетете подробно ТУК. Преди  да бъде гласуван документа обаче, всеки може да си каже думата.

За капиталови разходи за 2018 са предвидени 45 166 899 лева.

Парите ще дойдат от: целеви средства – 1 018 500 лева, собствени средства – 2 786 605 лева и извънбюджетни средства – 41 361 794 лева.

Над 14 милиона лева от капиталовите разходи са предвидени за ремонти. Сред важните в списъка са: рехабилитация на надлез „Иван Вазов“, за който вече писахме;  ремонт на две черкви – в селата Кладница и Студена; ремонт на читалището в кв. Бела вода; ремонт на моста над река Струма на улица „Струма“; ремонт на две детски градини – „Изворче“ и „Миньор“. Освен това ще продължи благоустрояването на квартал Тева и ще се изгради Парк на предизвикателствата в кв. „Войниковец“. 

В Бюджет 2018 е заложен и голям ремонт на сградата на Общината и на областна администрация, който включва въвеждане на енергийна ефективност. Само той ще глътне 2, 7 милиона лева.

Бюджетът предвижда продължване на тенденцията за построяване и обновяване на спортни и детски площадки навсякъде в града. Ще започне и обновяване на сградата на Двореца на културата, като за първия етап са предвидени 1,2 милиона лева.

В новия Бюджет е заложено и изготвянето на проект за реконструкция на крепостта „Кракра“, за който са предвидени 30 000лв. Както вече писахме, кметът Вяра Церовска има амбицията да подобри състоянието на вековната крепост, което към момента е смехотворно и плачевно.

 

Коментари

коментара