Криза за лекарства в Перник! Здравната каса не плаща вече два месеца. Аптекари вадят от джоба си пари, за да ни платят лекарствата

Докъде я докара Здравната каса! Аптекари от Перник вадят от джоба си и искат заеми, за да платят лекарствата на редовните си пациенти. 

Последното плащане на касата е било едва 12 процента от сумата за лекарства в периода от 1ви до 15ти ноември. Два месеца по-късно фармацефтите още нямат превод по сметките.

Скандалното е, че по предварителни договори Здравната каса е длъжна да плаща за лекарствата с не повече от месец закъснение.

„От първи до 15 ноември преди нова година ни платиха 12 процента от дължимото, което е безкрайно малко. Сега сме вече 8-ми януари и нямаме пари по сметките. В сайта на Здравната каса пише, че ще ни платят в началото на годината. Проблеми с доставката на лекарства има и те са доста големи, дори и във верижните аптеки, които имат неограничен ресурс“, казва аптекарка от малка квартална аптека в Перник.

„Аз трябва да извадя от собствения си джоб и да спонсорирам Здравната каса и хората… и точно това направих преди Нова година. Поисках пари на мои близки и ги дадох, за да мога да осигуря на моите пациенти лекарствата. Колкото пъти съм го правила в годините, след това тези пари не се възвръщат. В момента няма лекарства, дори и да има по-специфични и скъпи, ние не можем да ги закупим. Хората ходят от аптека на аптека за животоспасяващи лекарства“, казва още аптекарката.

Тя обясни, че продават лекарствата с нула процента надценка. „Получавам го на 70 лева, продавам го на 70 лева с никаква надценка, получавам 1.80лв. от Здравната каса за обработна на това лекарство“, коментира още фармацефтката пред телевизия Кракра.