Страхотно признание за пернишките борци! „Миньор“ е отборът с най-голям международен принос за годината, а трима от пернишките борци са в топ 10 на най-добрите

На годишна церемония в зала “Диана” Българската федерация по борба награди пернишкия клуб по класическа борба “Миньор” с приз за “Отбор с най-голям международен принос” за 2017 година.

Трима от мъжете на “Миньор” намериха място в класацията за топ 10 на най-добрите ни борби през изминалата календарна година. Двама от които са в тройката. Очаквано номер 1 е натурализираният египтянин Тарек Абдеслам, който стана Европейски шампион в кат. до 75 кг.

“Признанието да съм №1 ми дава допълнителен стимул и ме амбицира за още и още победи”, заяви Тарек Абдеслам.

Перничанинът Иво Ангелов се нареди трети със завоювания сребърен медал от първенството на Стария континент. В десятката място намери и Николай Байряков, бронзов медалист от ЕП.

За треньор №1 бе обявен селекционерът на националите по класическа борба – Армен Назарян, а негови подгласници станаха Петър Касабов (жени) и Серафим Бързаков (мъже, свободна борба).

Борбата е и единственият български спорт с двама двукратни олимпийски шампиони – перничанинът Боян Радев и Петър Киров, които бяха наградени със специални призове от спортния министър Красен Кралев.

Той заяви: “В годините, колкото и да е било зле, борбата е била най-добре. Бъдете горди, че сте спорт №1 в България”.

През настоящата 2017 г. българската борба чества и 85-годишен юбилей. За този период българските борци са донесли 1344 медала за България! Само от олимпийски игри те са 69, от световни първенства при мъже и жени са 251, а от европейски – 399, което го превръща в най-успешния български спорт.

„Щастлив съм, че българската борба има такава богата колекция от отличия, с която всеки спортист би се гордял – заяви Христо Маринов, председател на БФ Борба.

Автор: Николай Василев

Коментари

коментара