Топлофикация обяви война на перничани

Започва ли студена война между Топлофикация Перник и Общината? След като ТЕЦ-а за пореден път се счупи и остави дни наред перничани да мръзнат без парно и топла вода, от Община Перник заявиха, че това не може да продължава така и инициираха проверка в дружеството с писмо до КЕВР. От пернишкия ТЕЦ обаче не останаха длъжни и гръмнаха, че Община Перник им дължи колосална сума пари за топлоенергия, която не плащала въпреки сключеното през месец май 2016г. споразумение. Нещо повече: От ТЕЦ-на настояват Общината да им изплати за по-малко от месец близо 3 милиона и половина лева. Дефакто Топлофикация Перник обявава война на хората. Защото Общината – това сме ние, хората – децата в училища, детската градина, културните учреждения, спортните бази…

Топлофикация е изпратила становище до общинските съветници, което гласи:

„На 27.05.2016 г. бе подписано Споразумение № 74/27.05.2016 г. за погасяване на просрочени задължения, чрез плащане между Община Перник и „Топлофикация Перник” АД. В подписаното между страните споразумение, Община Перник се задължи да погаси натрупани задължения, в следствие доставена, но незаплатена топлинна енергия, към дата 13.05.2016 г. в размер на 2 618 021,00 лв.

Наред със задължението да погасява всички просрочени задължения, по начин подробно посочен в подписаното между страните споразумение, Община Перник се задължи да погасява редовно и нововъзникналите задължения за доставена топлинна енергия в рамките на едномесечния срок за доброволно плащане от датата на издаване на текуща фактура.

 Към дата 06.12.2017 г. Община Перник системно не изпълнява посочения в споразумението погасителен план и не погасява нововъзникналите задължения за доставена топлинна енергия.

 Към същата дата задълженията на Община Перник, общинските детски градини, училища, предприятия и комплекси за топлинна енергия вече са в размер на 3 406 377,67 лв; като се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на задълженията на Община Перник към „Топлофикация — Перник” АД .”

„Топлофикация — Перник” АД настоява, неизплатените суми по сключеното между страните споразумение да бъдат изплатени в спешен порядък  до 31.01 .2018 г. от страна на Община Перник.

 „Уведомяваме ви, че съгласно чл.52,ал.1 и ал.3 от Общи условия на договорите за продажба на топлинна енергия за стопански нужди, одобрени с Решение № ОУ 12/14.04.2008 г. на ДКЕВР, дружеството може да прекрати сключените договори по вина на купувача, поради неплащане от негова страна на дължимите суми, с тридесет дневно предизвестие, като прекратяването на договора, не освобождава купувача от задължението му за плащане на дължимото ведно с лихвата за забава.

 След прекратяването на договорите се прекратява топлоснабдяването.”

 С оглед гореизложеното, моля да предприемете необходимите действия в бюджета на Община Перник за 2018 г. да бъдат предвидени необходимите за целта средства, като бъдат платени в срок до 31.01.2018 г. всички неплатени суми по сключеното между страните споразумение от страна на Община Перник към „Топлофикация — Перник” АД, като след тази дата заявяваме, че дружеството ще пристъпи поетапно към активиране на клаузата на чл.52, ал.1 и ал.З от Общи условия на договорите за продажба на топлинна енергия за стопански нужди, одобрени с Решение № ОУ – 12/14.04.2008 г. на ДКЕВР, както и ще предприеме действия за събиране на дължимите суми по съдебен ред.”

Ако Топлофикация решат да обявят тази война на хората, може би това ще бъде последната година-две на съществуването й. Защото ако хората се надигнат, държавата няма да има избор, освен да я смачка, а причини .. има над сто.