Ето така празнуват Никулден в Трън! Поп-именяк от черквата „Свети Никола“ раздава рибен курбан за шеста поредна година

В мразовития и празничен 6 декември в двора на трънската църква „Свети Николай“ беше раздаден курбан за здраве и за храмовия празник на светата обител. Никулден започна с отслужване на празнична Света литургия и водосвет в храма, които бяха направени от отец Николай, който е и именник днес, пише брезнишкият сайт Zapadno.com.

Снимки: Zapadno

За 6-та година отец Николай даде курбан за празника. Инициативата му започнала спонтанно, споделя отецът. „По Божия промисъл ме изпратиха тук. По желание дойдох в Трън и дори не знаех, че дори черквата се казва „Свети Николай“. Досега не беше правен курбан на този ден. Чувството да даваш курбан на Никулден е като удовлетворение – хората идват и те поздравяват специално за празника. „Свети Николай“ се празнува не само от тези, които носят това име. Той се празнува от всички православни християни и много го тачат и почитат. Много може да се каже за този празник. Той е един от големите зимни по време на поста, макар че днес е сряда и е разрешено на храмовия празник да се яде риба.“, каза отец Николай. Рибният курбан е приготвен в два казана от готвачите на гостилница „Руй“ в града.

След празничната литургия и водосвет, към 11:30 часа започна раздаването на курбана в двора на храма. Десетки трънчани се стекоха пред казаните, за да им бъде сложен от осветения курбан, който ги стопли в мразовития декемврийски ден. В ранния следобед отец Николай направи водосвет и освети рибен курбан и за храмовия празник на църквата „Свети Никола“ в трънското село Лялинци.

Празнична Света литургия за Никулден беше отслужена и в храм „Свети Георги Победоносец“ в град Брезник, а в брезнишкото село Ребро също беше отбелязан храмов празник на църква „Свети Николай Чудотворец“.