Едно от най-елитните училища в Перник навърши 55 години

Снимка: Интернет

Професионалната гимназия по икономика в Перник днес чества 55-годишен юбилей, съобщиха от учебното заведение. Празникът ще се проведе в Двореца на културата в Перник от 11:00ч.

Възпитаниците на Гимназията прославят Перник като печелят много отличия и награди от национални състезания. Миналата година момчета от Икономиката спечелиха първо място в национално състезание по ИТ.

Гимназистът Веселин Николов пък получи награда от президента Румен Радев за доброто му представяне в конкурс за Награда „Джон Атанасов“.

Учениците на икономиката са известни не само с многото си отличия по състезания, но и с това, че всяка година вземат участие в отворените врати на институциите в града. Възпитаници на гимназията стават кметове и областни управители за един ден, като се запознават с работата и устройството на местната власт.

Гимназията по икономика в Перник е правоприемник на икономическия техникум „Васил Коларов“, открит на 1 септември 1962 г. През 1998-1999 учебна година за първи път в техникума са били приети ученици след завършен седми клас, с разширено изучаване на чужд език. Две години по-късно училището спечелило първия си международен проект в партньорство с колеж в Англия. През 2002 г. било създадено училищно радио „Престиж“, а през 2003 – училищен вестник „Меркурий“, предава БТА.

Техникумът по икономика получил ново име през 2003г. – Професионална гимназия по икономика. Бил е реализиран международен проект с Португалия, проект „С ученическа униформа в Европа“, участие в програмата „Един ден на Европейското училище в Европейския парламент“ в Страсбург. За отлично представяне в конкурси, многократно ученици са награждавани с посещение на Европарламента в Брюксел.

От 2011г. Професионална гимназия по икономика е член на асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Коментари

коментара