Бойните подвизи на агитката на Миньор – Перник влязоха в национален ефир, като ръководство по футболна агресия

„Миньор“ Перник! Име, което всява страх! В последно време не толкова в съперниците си на терена, но пък феновете пазят спомени и си плюят три пъти в пазвата преди да престъпят прага на „Стадиона на мира“ – китно съоръжение в пернишкия парк, което се слави с всичко друго, но не и със спокойна обстановка, пише bTV. 

Съдбата просто си е изиграла лоша шега да остави „Миньор“ да домакинства на стадион, в чието име присъства думата „мир“! Онези дерящи гърло „жълто-черни“ фенове са си такива – емоционални, гръмогласни и търсещи справедливост… или поне онази, която тях ги устройва.

Привържениците може да имат имидж на страшни бабаити и хора с доста тънки нерви, но не се заблуждавайте! Има едно нещо, което обичат повече от всичко на света и това е „Миньор“ и своята чест и често ги бранят с всички сили, винкели и… пушки.

Така беше и по време на последния мач на „чуковете“, този път не в Перник, а в Пазарджик. И там феновете вилняха по познатия начин. Резултатът – ранени, без опасност за живота, завръщане на култова фигура на ултрас – небосклона с прякор „чичо Пешо“ и стотици въпроси като „Новина ли е, че феновете на „МиньорО“ са се сбили?“.

Предвид репутацията им, не! Сами те дори заявиха, че са жертвата в случая. Но как да повярваш на хора, които преди няколко месеца набиха… заместник кмета на Перник и стреляха с пушка (или прашка) от своя сектор?

Класация на най-култовите изцепки на агитката е трудно да се направи, понеже конкуренцията е огромна, но пък си заслужава те да се преразкажат с няколко изречения.

„Миньор“ Перник – „Германея“ Сапарева Баня, 2017 г.

Заместник кметът на града стана обект на агресия през април, когато „чуковете“ заподозряха, че мачът, завършил 1:1, е продаден. Всъщност агитката реши, че приятелите на Денислав Захариев имат нещо общо с това и ги напада. Той се притече на помощ и получи няколко удара.

„Миньор“ Перник – ЦСКА, 2010 г

Първа визита на новия тогава селекционер на националния отбор на България – Лотар Матеус на „Стадиона на мира“! Атмосферата е следната: Димки, факли, скандирания и… загуба от „червените“. Финия германец не дочака края на срещата, но футболистите на пернишкия гранд нямаха този късмет.

Пръв гнева на почитателите посрещна треньорът Стойчо Стоев. Никой не говори за оставка. „Миньор“ не се напуска току така, а само през трупа. И феновете са готови да изпълнят заканите си. След като се разбраха с наставника, че при следващо провинение ще хвърчат глави, поизнервените фенове се прехвъриха около автобуса на тима. Търсят Роналдо! Но не Кристиано, а Даниел Златков. Полицията се опитва да застане между привърженици и футболисти, но не и между камъните, които летят към автобуса.

След 70 минути уговорки и залпове от предмети, превозното средство потегля.

„Миньор“ Перник – „Левски“, всяка среща

„Сините“ са най-големият дразнител на „Миньор“! Всяко гостуване на агитката на „Левски“ е съпроводено с ново преживяване близко до смъртта. През 2009 г. гостуващ привърженик беше уцелен с въздушна пушка още на слизане от влака на гарата!

Датата е 14 април 2001 г. При 0:1 в началото на второто полувреме, капитанът на перничани Тони Евтимов хвърля двете обувки и лентата си по съдията Антон Генов. Старт на хаоса! Залп от камъни от трибуните, сблъсъци с полицията. Реферът спира мача! „Миньор“ губи служебно с 0:4 и е аут от „А“ група.

„Жълто-черните“ не се отказват. Обграждат съблекалнята на гостите от столицата и държат ръководството, футболистите и съдиите на стадиона до полунощ. Заплахите са стандартни: саморазправа, бой с винкели и смърт.

2011 г. поредно гостуване на „Левски“ в близкия до София град. Фен на „сините“ е уцелен в главата с пушка, внесена в сектора на домакините. Ръководството още отрича на стадиона да е вкарано огнестрелно оръжие. Според тях е стреляно с… прашка. Срещата все пак завършва и завинаги остава въпросът: „С какво стрелят феновете на „Миньор“?“

„Миньор“ Перник – ЦСКА, 1997 г.

Оказва се, че няма значение оръжието, а мерника. Треньорът на гостите Георги Василев не посмя да направи крачка извън скамейката. Причината – стотиците снежни топки, които връхлитаха върху него при всеки опит да следи събитията на терена отблизо. На прибиране пък го съпровождаха петима полицаи с щитове.

„Миньор“ Перник – „Локомотив“ София, 2012 г.

„Стадионът на мира“ всъщност има ВИП ложа, която прилича доста на затворническа килия, но пък върши работа за опазване на живота и здравето на гостите. Естествено, не винаги! Десетима привърженици докопаха изпълнителния директор на столичните „железничари“ – Георги Марков. Феновете твърдяха, че бившият футболист на „Левски“ сам е провокирал нахлуването, което се размина със сериозни наранявания заради бързата реакция на полицията.

За някои може да е скандално, за други, сред които са феновете на „Миньор“, такива сцени са нормални. Те се случват почти всяка седмица, увериха ни от Перник. На „Стадиона на мира“ (по настоящем стадион „Миньор“) не всичко е спокойно, особено когато смесиш тънките пернишки нерви със събитията на терена. Едно обаче не може да отречем на представителите на миньорския град – готови са на всичко за любимия си „Миньор“, дори да поступат, прострелят или… включат в хореографията някой външен фен.

Коментари

коментара