Перник отново събра експерти в образованието. Министър Красимир Вълчев: За втори път за месец съм в Перник, вие сте за пример!

„Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес“ е темата на конференцията, чиито домакин е Перник и събра образователни експерти, директори и учители от цялата страна в Двореца на културата. Мащабният форум ще бъде два дни ,днес и утре. Негов организатор е Министерството на образованието и науката, Съюзът на българските учители, ОУ „Св. Иван Рилски“ и РААБЕ
На откриването присъстваха кметът Вяра Церовска, министърът на образованието Красимир Вълчев, проф. Огнян Наков – съветника на министъра, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметът Севделина Ковачева, началникът на РУО Ваня Коконова, председателят на СБУ Перник Венета Миланова и директорът на ОУ “Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов.
„За мен е радост да съм на тази конференция . За втори път през този месец съм в Перник. Перник винаги е бил едно добро място за обсъждане на актуалните и дискусионни теми, които са в образователната система. Градъте пример за добра работа и добро партньорство“– с тези думи се обърна към всички министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той не скри, че навлизането на дигиталните технологии в класната стая е неизбежен процес . „Дигиталните компетентности са тези, които ще бъдат необходими за всяка една професия . Учениците трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели, а за да бъдат такива обаче те трябва да започнат обучение още в първи клас. Учителят, който е направил неговите възпитаници да спечелят призови места в състезанията, знае колко усилия преди това е положил . Ние като министерство трябва да подпомогнем образователната система . Трябва да дигитализираме организацията на учебния процес , използването на електронни дневници , на информационни системи, системи за връзка с родителите“, посочи министър Вълчев.
По негови думи трябва да има достъп до електронно четивни варианти на книжните учебници . Дигиталното оценяване е също една от областите, по които работи министерството.
Кметът Вяра Церовска сподели, че министърът на образованието Красимир Вълчев никога не е пропуснал възможността да се отзове с учителите и обществеността в Перник по всички въпроси . Тя изказа и специална благодарност на Бойко Свиленов за организацията на форума.
„За всички нас е важно не само да бъдем в тон, но и да изпреварваме очакванията на учениците. Това е едно от големите предизвикателства – учителят да бъде преди всичко, защото той е човекът , по който се мерим , пък ние се мерим по най-доброто и това показва темата на днешната конференция . Надявам се да бъде полезна, да донесе опит не само за училищата в Перник, но и за всички в цялата страна“ – с тези думи се обърна кметът към участниците.

„ В рамките на конференцията имаме възможност да обсъдим всички детайли по процеса на дигитализацията в училище, паралелно с това да се върнем към изконния смисъл на учителската професия, както и да обсъдим до колко обхватно технологиите може и си струва да влязат в обучителния процес.
Ние, като ръководещи процеса, имаме абсолютния ангажимент да преценим дозата на това до колко дигитализацията бива нужна на обучението. Безспорно тя улеснява. Както казва нашият еврокомисар Мария Габриел, няма нищо по-ценно от това да имаме бърз достъп веднага, автоматично, евтино и качествено съдържание навсякъде и всеки момент. Към момента само 37 % от населението на Европа има дигитални умения.
Разбирате какво предизвикателство стои пред всеки един от вас. Социалната мрежа не възпитава екип и социална общност, тя създава индивидуализъм. А вашата роля е да подходите така, че чрез съвременните технологии да предизвикате и задържите вниманието на учениците и не само да ги обучавате, но и да формирате у тях социална отговорност, за да бъдат морално, интелектуално и емоционално здрави”, каза Ирена Соколова.

В рамките на два дни участниците ще обсъдят най-актуалните политики на МОН. Те ще коментират и важни предложения, които да се приложат за усъвършенстване на образователната система.

Коментари

коментара