Вечното дерби Хелоуин – Сурва започна в мрежата. А вие от коя агитка сте?

Снимка: Фейсбук

В Навечерието на празника Вси Светии, перничани отново се разделиха  на две за предстоящия маскарад . От една страна са ревностните привърженици на българщината, така наречените „патриоти“, които смятат, че Хелоуин е американски празник, налаган от американците, за да затрие нашата култура, духовност и бит. И ако си истински „българин“ трябва да обявиш бойкот на чуждоземния празник и да почиташ само и единствено българските традиции. Убедени в правотата си „патриотите“  стигат до сравнението на Хелоуин със Сурва.

В интерес на истината те имат основание, тъй като двата празника са доста сходни: Слагат се маски и се гонят злите сили- Хелоуин за келтите е началото на новата година, а Сурва за старите българи – също. Но Хелоуин се празнува и като Денят на мъртвите. Подобен Ден на мъртвите е нашата Задушница. Всички народи и култури по света си имат един Ден на мъртвите, който празнуват по всевъзможни начини.

Другата група перничани е на поддръжниците на Хелоуин, които „празнуват“ по скоро за забавление, отколокото да вярват и подменят традициите си. Те празнуват и Сурва като дойде. Това са обикновено родители на малки деца и младежи, за които Хелоуин е просто още един повод да се забавляват като се маскират на различни митични герои. Както и да си направят тиквен фенер. Такъв между другото са правили от време оно техните майки и татковци, баби и дядовци….

А християнството пък отрича всичко езическо, като трансформира празника Хелоуин на Вси Светии, тъй като не може да го заличи от народното съзнание.

В каквото и да вярвате, перничани, бъдете широко скроени и се забавлявайте. Всички народи по света имат своите празници и всеки който иска може да ги празнува, независимо какъв е по народност и на каква земя се намира в момента. Ако вие сте в Англия по време на Хелоуин, няма ли да бъдете съпричастни към празнуващите? Ами чужденците, които идват на Сурва, не са ли съпричастни към нашия празник?

НАПРАВЕТЕ СИ ЗАБАВНИ СНИМКИ И ГИ СПОДЕЛЕТЕ С НАС НА СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ZAPERNIK

А ето малко информация от Уикипедия за така спорният  Хелоуин:

Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми,тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папаГригорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.