Багерите дойдоха в Батановци! Започва реализацията на една мечта

Снимка: Фейсбук

В Батановци започва реализацията на една мечта. Навръх Деня на строителите – Димитровден бе поставено началото на дългоочаквания строеж на църква „Свето Успение Богородично“.

Вчера трактори влязоха в терена, предопределен за православния храм и започнаха полагане на основите, съобщиха от инициативния комитет по изграждането на черквата.

Снимка: Фейсбук

В момента църковното настоятелство е успяло да събере от дарения малко над 13 000лв., с които ще бъде положена плочата и основата на черквата. Средставата са обаче крайно недостатъчни за изграждането на самия храм. Батановчани разчитат на дарения от местни хора и бизнесмени, като те могат да бъдат и материални – да бъдат дадени в материали за строителството на храма.

Припомняме, че  лятото на 2015г. бе направена официално първата копка на батонавската църква. Тогава да освети мястото и отслужи молебен дойде дори Браницкият епископ Григорий. Актът обаче беше по-скоро предизборен, отколкото е имало реална възможност за началото на строежа, твърдят запознати. С годините единственото, което указваше светото място бе един дървен кръст. Наскоро дори и той беше поруган, като бе изваден и хвърлен в страни.

Снимка: Фейсбук

Но за да се направи нещо първо трябва да се започне. За това от църковното настоятелство са решили да започнат реални действия, въпреки финансовите ограничения.

Макар и изцяло с християнско население, Батановци няма постоянно действащ храм. Функциите на такъв е изпълнявала епизодично манастирската черква „Св. Спас“ към намиращия се в подножието на местната планина Голо бърдо Батановски манастир.

Снимка: фейсбук

Всеки, който иска и може да подпомогне каузата на Батановци, може да дари средства и материали.

Ето и банковите данни:

Храм „Успение Богородично“ – гр. Батановци
Банка ДСК, клон Перник
IBAN: BG03STSA93000022459998
BIC: STSABGSF 

 

 

Коментари

коментара