Емблематичният Дворец на културата в Перник чества 60 години с богата концертна програма, 115-годишният Духов оркестър, КО Орфей с 6-годишни цигулари и Ансамбъл „Граовска младост“,който ще изпълни първият си танц, игран на сцената

С голям концерт ще бъде отбелязан тържествено 60-годишния юбилей на Двореца на културата. Най- голямата културна институция в града навърши на 10-ти февруари 60-години от официалното си откриване.
Освен, че Двореца е най-емблематичната сграда в града, той се превърна в духовното сърце на Перник. Затова и концертът, който ще бъде на 28-ми февруари от 18 часа, ще предложи истинска наслада на перничани с жанровото си многообразие в изпълнение на няколкото си оркестъра, хор, ансамбъл, школи.

Богата програма беше представена от директора на Общински комплекс „Дворец на културата” Петьо Фетфов, от диригентите на трите професионални оркестри Райчо Христов, Трифон Трифонов, Венцислав Андонов и един от солистите- Маринела Пашова, която долетя специално от Лондон, за да се включи в тържеството.

Камерен оркестър „Орфей” е избрал за свои солисти двама цигулари от младата генерация. На сцената с професионалистите ще излязат и 6-годишни цигулари от музикалната школа. Музикантите ще направят и няколко съвместни изпълнения с колегите си от Духовия оркестър.

Солисти на Духовия оркестър ще бъдат две знаменити перничанки, преминали през школите на Двореца – Елена Механджийска, солист на Софийската филхармония и Маринела Пашова. Духовият оркестър навършва тази година 115 г. от създаването си. Тази годишнина обаче ще бъде отбелязана наесен.

Изненадата, подготвена от Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост” ще бъде първият танц, игран в Двореца. Негов хореограф е Йордан Божилов, а музиката е на Иван Иванов. От ансамбъла поканиха всички бивши свои възпитаници да дойдат на концерта.

Директорът на Двореца Петьо Фетфов благодари на кмета Вяра Церовска и Общинският съвет за това, че увеличиха бюджета на институцията за тази година с 97 хил. лв. Ако не беше направено това, щяхме да се простим с един от оркестрите, подчерта Фетфов.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply