Ето защо перничани работят в София!

Перник е отново на последните места по работна заплата и брой наети лица. За 2015-та година регионът ни се нарежда на 25-то място от 28-те области в страната, а по размер на средната работна заплата заема 23-то място.

Средно годишния брой по наетите на работа в Перник е общо 27 560, което е 1,2 процента от общият им брой в страната.

Увеличение на заетоста се наблюдава в 11 икономически дейности, от общо 19. Най-голямо е увеличението в култура, спорт и развлечение, хуманно здравеопазване, транспорт, складиране и пощи. Намаление на наетите е регистрирано в осем икономически дейности. Най-значимо е в доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване и админитистративно-спомагателни дейности, съобщи пред КТ Кракра Мая Симеонова от Статистическото бюро в Перник.

Средната брутна годишна работна заплата в Област Перник за 2015-та година е била 7 914 лева при 10 535лева средно за страната. По размер на работната заплата областта заема 23-то място. В същото време най-високи са заплатите в столицата, само на 40км. от Перник. Най-ниски заплати пък са в Област Видин.

Най-голямо увеличение на средната работна заплата е регистрирано в административните дейности, в сектора създаване е разпространение на информация, в творчески продукти и далекосъобщения. Намаление с близо 2 процента е установено в културата, спорта и развлеченията.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply