Перник и перничани ни пазят от злото, заяви зам. министърът на културата доц. Бони Петрунова

Перник и перничани ни пазят от злото. Това каза зам. мининистърът на културата доц. Бони Петрунова на пресконференция в зала „Средец” на Министерството на културата за представяне на предстоящия в Перник 26-ти Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”.
В пресконференцията взеха участие кметът на Община Перник Вяра Церовска, зам.-кметът Севделина Ковачева и директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова. 
received_10208398315857687
Зам. министър Петрунова подчерта, че фестивалът „Сурва” е
едно от най-значимите събития в културния календар на страната и затова винаги от министерство са помагали за неговото провеждане.
received_10208398316297698
„Нека изгоним злото и от душите, и от земите си и да имаме по-добридни. А Перник и перничани са тези, които символично ни защитават от злото” – каза Петрунова.
Тя представи и приветствие от министъра в оставка Вежди Рашидов, в което се припомня за полученото за обичая Сурва признание от ЮНЕСКО и за ежегодното финансово съдействие, което
министерството оказва на събитието.
Този личен патронаж е чест за мен, споделя още министър Рашидов.
received_10208398317417726
Имам удоволствието да ви поканя в нашия град на 27, 28 и 29 януари, когато ще бъдем домакини на най-голямото по рода си у нас и наБалканите събитие, заяви пред журналистите кметът на Перник д-р Вяра Церовска.
Тя съобщи, че тази година фестивалът ще надмине собствения си рекорд по брой участници, които този път ще бъдат над 7 000 маскирани мъже, жени и деца, а сред всичките 116 групи с със сурвакари и кукери и ма и 10 които идват за първи път.
Богатата програма от съпътстващи прояви през трите фестивални дни представи зам.- кметът по образование и култура Севделина Ковачева.
Тя разказа за работилницата за маски „Мечкарница”, в която гостите с по-съвременни технологии ще могат сами да си направят маска за спомен, както и за кулинарното шоу, което подготвя за Перник Иван Звездев.
Известният готвач ще прави традиционно за Сурва ястие, което ще съчетае със съвременни продукти, налични по магазините днес. Тази
година ни очаква много интересен фестивал, грандиозно голямо събитие, подчерта още Ковачева.
Директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова представи състава на тазгодишното фестивално жури, чийто председател отново ще бъде проф. Георг Краев.
Пред националните медии кметът Вяра Церовска увери, че градът се подготвя за празника и независимо от атмосферните условия ще посрещне многобройната публика на маскарада.
Група сурвакари от село Мещица пък помогнаха на дошлите на пресконференцията да се потопят за кратко в атмосферата на празника.
Сред тях бяха и двама невръстни братя – 3-годишният Светлозар и 9-годишния Кристиян Бранимирови, които привлякоха вниманието на столичните журналисти.

Be the first to comment

Leave a Reply