Пищно зрелище в Радомир! Депутатът Красимир Велчев във възторг от „Тайнството на Сурва“ – СНИМКИ

Зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев бе специален гост на общинските сурвакарски празници в Радомир и Брезник

02

В пищно зрелище се превърна общинският сурвакарски празник „Тайнството на Сурва“ в Радомир, събрал  в центъра на града огромно множество хора. Началото бе дадено с  кулинарна  изложба  на  традиционни  зимни вкусотии, в която се включиха  самодейните   колективи  на  читалища и пенсионерски клубове в общината. Центърът на града се беше oглaceн oт екота на звънцитe нa cypвaĸapитe, а в Сурвакарски дефилета участие взеха над 12 групи от радомирския край. Празникът беше  официално открит  от  кмета  на  Община  Радомир Пламен Алексиев,  който   поздрави  участниците  в  зимния  празник  „Тайнството  на  сурва“.

04

Пазители на вековната традиция прогониха злите сили и в Брезник. Градът бе домакин на ХІV Маскараден фестивал „Сурова“. Гостите на празника имаха възможността да се насладят на един атрактивен и самобитен театър, съчетал минало и бъдеще и събрал в себе си очарованието на една отдавна отминала епоха. В празничните дефилета участие взеха над 30 групи от общините Брезник, Перник, Радомир, Земен и Ковачевци. Старшни маски и пъстри и атрактивни костюми, представиха сурвакарите, потапяйки гостите в неповторимата  атмосфера на автентичния народен обичай.

05

Официални гости на двата празника бяха народният представител и зам.-председател на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, кметът на община Перник и областен координатор на ПП ГЕРБ-Перник д-р  Вяра Церовска, заедно със своя екип, областният управител на Перник д-р Александър Александров и общински съветници от политическа партия ГЕРБ.

08

„Възпитаван съм да обичам и да уважавам традициите, защото именно те са ни съхранили във вековете като нация, като народ. Няма как човек искрено да не се развълнува, когато става свидетел на това как няколко поколения българи се отдават на тази уникална традиция, която се предава от баща на син и става по-силна, дори и в нашето съвремие“, сподели Красимир Велчев.

10 01 06 07 09

 

Be the first to comment

Leave a Reply