След 38 години и дело в Страсбург, перничанка се пребори за дом

Да бъде обезщетена с апартамент перничанката Роза Добродолска по силата на решение на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, реши Общинският съвет. Жилището, за което тя е чакала 38 години е с обща площ 68,50 кв. м и мазе 11.06 кв. м. Стойността на апартамента е 72 600 лв.

През 1978 г. заради изграждането на транзитната магистрала София – Перник – Кюстендил е била отчуждена къща с двор в кв. „Бела вода“, собственост на майката на Добродолска.

Според решението за отчуждение майката е трябвало да получи тристаен апартамент, а дъщеря й – двустаен. Майката била обезщетена с жилище през 1985 г., но дъщеря й не.Със заповед на тогавашния кмет на Перник Андрей Андреев от 14 юли 2000 г. бил посочен апартаментът, който е трябвало да бъде предоставен на Добродолска. Три години по-късно била завършена сградата, в която се помещавало жилището, то обаче било дадено от общината на трети лица. Двете се оплакали до всички възможни инстанции, но след като не получили съдействие на 3 юни 2009 г. Роза Добродолска завела дело срещу България в ЕСПЧ.

С решение от 13 октомври 2016 г. ЕСПЧ установил нарушение на правото на собственост на Роза Добродолска.

Общинският съвет в Перник ще уведоми за решението си ЕСПЧ./БТА

Be the first to comment

Leave a Reply