Сурва 2017 би собствения си рекорд по брой участници! Близо 7000 души ще се включат в дефилетата. Кои ще са най-атрактивните групи от чужбина тази година?

Снимка: Снежанка Борисова

Международният фестивал на маскарадните игри Сурва 2017 в Перник подобри собственият си рекорд по брой участници. Миналата година желаещите да участват бяха рекордно много, а тази година – още повече!

Близо 7000 души са заявили участие за Сурва 2017, което е с около 1000 души повече от миналата година.  44 групи ще се включат от Пернишка област, 57 от страната и 17 групи от чужбина.

Най-екзотичните групи, които са заявили участие във фестивала тази година са от Аруба и от Доминиканската република.

Миналата година посещаемостта на Перник в трите фестивални дни е ударила рекорд. Около 300 000 души бяха в Перник да се докоснат до магията на Сурва. А това е двойно повече от всички досега предшестващи фестивали, каза заместник кмета по културата в Перник Севделина Ковачева.

Популярността на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник расте със всяка изминала година. Това се дължи от една страна и на международното признание. Българската традиция е вписана в ЮНЕСКО като нематериално културно наследство, а Перник е обявен за Маскарадна столица.

За тази година кметския екип има амбицията да не пада от нивото на миналата по организация, а дори и да я надскочи.

Всеки гост на Сурва ще има възможност да отнесе „магията“ със себе си и да си закупи красив тематичен сувенир. Това ще става на сергии в Сурвакарското село. А то вече е открито – дървените къщички по Коледа няма да затварят поне до края на фестивала. Ще се поставят и други. Коледната украса ще бъде преобразувана в сурвакарска, пъстра и шарена, подходяща за карнавални дни.

И тази година Сурва ще се рекламира подобаващо. По бТВ вече тече рекламен клип за фестивала, ще се правят и рекламни акции на място в различни градове, където на хората ще се раздават брошури и покани да посетят Сурва 2017 в Перник.

Десетки медии искат да отразяват най-зрелищния фестивал в България – Сурва 2017. Освен пернишките, почти всички национални медии се очаква да пристигнат в града ни. Медиен партньор на феста за поредна година е Националната телевизия и БТА. И тази година Сурва ще се радва на чуждестранно отразяване от едни от най-големите световни медии. Пернишката телевизия Кракра също ще спази традицията и ще предава онлайн на живо фестивалните дефилета.

Be the first to comment

Leave a Reply