Не им ли писна?! Измамници не спират да тормозят перничани по телефона, десетки сигнали в полицията само за последните няколко дни

Продължават опитите за измами в Перник и региона. Десетки са сигналите от граждани, които за радост не са се хванали.

Множество опити за измами са направени в Пернишко през последните няколко дни. Схемите са едни и същи. Обажда се следовател или началник на Криминална полиция на домашния телефон на гражданите. Мнимите началници казват на хората, че телефонният им номер е в списък с предстоящи измами и, че е възможно да им се обадят и да искат големи суми пари. Предупреждават ги, ако това се случи, да не затварят слушалките, а да наберат номер 0900166, с което ще подадат автоматично сигнал в полицията. След това се обаждат отново като престъпници и започват да искат пари, заплашват с убийство, побой и други издевателства. По-късно отново влиза в роля мнимият полицай или следовател, който дава препоръка, да бъде събрана определена сума пари, възможно най-много и да бъдат предадени, за залавяне на изнудвачите. Обикновено указанията са, парите да бъдат хвърлени през терасата или оставени до кошче за боклук или под камък.

От полицията отново напомнят на гражданите, да не се доверяват на непознати и под никакъв предлог да не дават пари. Нито една държавна институция не взима пари на ръка за каквато и да било услуга. Преди да предприемат някакви действия, гражданите да се обадят на близки и познати По-младите да обърнат внимание на възрастните си родители, баби и дядовци и да им заострят вниманието, как да действат при подобни случаи. Когато се получи обаждане от името на полицейски служител, нека гражданите да звъннат на 112 и да проверят дали това е вярно или не.

Коментари

коментара