Спукани тръби и замръзнали водопроводи оставиха перничани без вода в най-студените зимни дни. Как да се предпазим от замръзване?

Тежката зима и минусови температури оставиха перничани не само без парно и ток, но и без вода. Причината е замръзване на инсталациите, спукани тръби. А потреблението на вода е скочило. Това се дължи и на факта, че много хора с външни чешми не ги зазимяват, а ги оставят да текат постоянно, за да не замръзне водата.

Най-много аварии от ВиК са отчели след двата почивни дни, когато температурите достигнаха рекордни спадове до минус 27 градуса.

От ВиК предупреждават, че трябва да се спазват някои правила за предпазване на съоръженията от замръзване и последващо пропукване на водопроводната мрежа. В помещението, където е монтиран общият водомер на етажната собственост, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Най-добре е той да бъде добре изолиран, и то възможно най-скоро. За да се избегне замръзването на вертикалните инсталации, в необитаемите имоти водата трябва да бъде спряна, а външните чешми – добре изолирани.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят. Това става като се поставят чували със стърготини,а капакът да бъде дървен и също изолиран. Външните чешми няма да замръзнат, само ако тръбите се източат, всички маркучи се отстранят, а достъпът на вода да бъде спрян от спирателния кран.

Коментари

коментара