Сурва 2017 за Гинес: Очакват се рекорден брой участници тази година!

Рекорден брой като за Гинес са подадените заявки за участие в 26-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се състои в Перник в последните почивни дни на януари. На 27, 28 и 30 януари градът отново ще се превърне в европейската столица на карнавала, съобщава „Стандарт”.

Откриването на фестивала ще бъде на 27 януари (петък) от 18 часа пред Двореца на културата, когато ще бъде запален огънят на Сурва, както е наречен и празничният спектакъл за откриването. Два дни, на 28 и 29 януари, от 10 до 17 часа в центъра на Перник ще дефилират стотици наши и чуждестранни групи, които ще демонстрират древни традиции, ревниво пазени, но и преплетени с елементи от съвремието.

Пред Двореца на културата ще има втора сцена, на която ще се изявяват гостуващите чуждестранни групи. По традиция в младежкия дом ще работи мечкарницата – работилница за маски, а всеки, който иска, може да я посети и през трите фестивални дни. Кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия, творчески ателиета за маски, марионетки и колажи, фолклорни програми и художествени изложби ще съпътстват карнавала. В специално кулинарно шоу Иван Звездев ще спретне местни зимни гозби. Ще се спази и традицията младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“ да подгрее истински големия фестивал.

Официалното закриване е на 29 януари в 18 часа на централния градски площад. На 30 януари сутринта ще стане ясно класирането на участниците.

Според неокончателните данни тази година Сурва ще удари рекорд по участници. Заявки за участие са подали 115 групи – с пет повече от миналата година. От тях 16 са от чужбина, 56 са от страната и са с кукери, бабугери, старци, станчинари, дервиши, а сурвакарите от Пернишко ще бъдат в 43 групи. Общият брой на очакваните участници е над 6260. Сред тях 1198 ще са децата. Над 450 ще са и маскираните гости от чужбина.

Коментари

коментара