БНТ на крак в Перник заради парното! Шефът на топлофикация: Пуснахме парното, до няколко часа ще се усети затопляне, имаме достатъчно въглища – ВИДЕО

Топлоподаването вече е възстановено. До няколко часа хората трябва да усетят в жилищата си реално топлината. Това каза пред БНТ директорът на Топлофикация Перник Любомир Спасов. Тази сутрин екип на БНТ събра пред Минна дирекция управата на ТЕЦ-а, кметът на Перник Вяра Церовска и единственият пред камерата на телевизията недоволен гражданин Христо Райков. 

Любомир Спасов

Шефът на топлото заяви: „Топлоподаването вече е възстановено. Вчера от около 20-21 часа подаваме вода с почти нормални параметри, т.е. ние ги повишаваме. Към настоящия момент в града влиза вода с температура около 70 градуса, което вече е в рамките на нормалното. До няколко часа хората трябва да усетят в жилищата си реално топлината. Не очаквам повече проблеми. До вчера сутринта не сме имали проблеми с топлоподаването. Възникна ситуацията от вчера сутринта – замръзнаха въглищата в нашия склад, замръзнаха и машините, с които подаваме въглищата поради много ниските температури. Замръзнаха и лентите, които вървят към котела и машините“.

Любомир Спасов допълни, че „не можем да се борим с природата“, но не е вярно твърдението, че въглища липсват – на склад имало достатъчно въглища за отопление. Относно дали абонатите на ТЕЦ-а ще бъдат обезщетени заради мръзненето, Спасов заяви, че липсата на отопление ще се отрази на сметките за парно и колкото отопление се отчита, толкова ще платят хората.

02

Христо Райков обаче оспори твърдението на управата на ТЕЦ-а, че проблемът е от вчера. „Живея на ул. Рашо Димитров в кв. Изток. Още от събота топлоподаването беше нарушено. Пипам парното, няма топлина. Оправяме се с електрическа печка и електрически бойлер. Имате 20 000 абонати, които могат да го потвърдят – проблемът не е от неделя сутринта, а още от събота. Не обвинявайте хората“, каза Христо Райков.

03

Кметът на Перник заяви, че в Перник е люта зима и че кметският екип е направил всичко необходимо за разрешаване на проблема, като е бил в непрекъснат контакт с ръководството на Топлофикация, дори бе и на място в ТЕЦ-а за да провери ситуацията. Церовска допълни, че ваканцията на учениците се удължава до сряда включително във връзка с големия студ и грипна епидемия. Относно детските градини, още от вчера са пуснати акумулиращи печки, за да могат да бъдат посрещнати децата при нормални температури.

Вижте тук ВИДЕО

 

Коментари

коментара