БНТ на крак в Перник заради парното! Шефът на топлофикация: Пуснахме парното, до няколко часа ще се усети затопляне, имаме достатъчно въглища – ВИДЕО

Топлоподаването вече е възстановено. До няколко часа хората трябва да усетят в жилищата си реално топлината. Това каза пред БНТ директорът на Топлофикация Перник Любомир Спасов. Тази сутрин екип на БНТ събра пред Минна дирекция управата на ТЕЦ-а, кметът на Перник Вяра Церовска и единственият пред камерата на телевизията недоволен гражданин Христо Райков. 

Любомир Спасов

Шефът на топлото заяви: „Топлоподаването вече е възстановено. Вчера от около 20-21 часа подаваме вода с почти нормални параметри, т.е. ние ги повишаваме. Към настоящия момент в града влиза вода с температура около 70 градуса, което вече е в рамките на нормалното. До няколко часа хората трябва да усетят в жилищата си реално топлината. Не очаквам повече проблеми. До вчера сутринта не сме имали проблеми с топлоподаването. Възникна ситуацията от вчера сутринта – замръзнаха въглищата в нашия склад, замръзнаха и машините, с които подаваме въглищата поради много ниските температури. Замръзнаха и лентите, които вървят към котела и машините“.

Любомир Спасов допълни, че „не можем да се борим с природата“, но не е вярно твърдението, че въглища липсват – на склад имало достатъчно въглища за отопление. Относно дали абонатите на ТЕЦ-а ще бъдат обезщетени заради мръзненето, Спасов заяви, че липсата на отопление ще се отрази на сметките за парно и колкото отопление се отчита, толкова ще платят хората.

02

Христо Райков обаче оспори твърдението на управата на ТЕЦ-а, че проблемът е от вчера. „Живея на ул. Рашо Димитров в кв. Изток. Още от събота топлоподаването беше нарушено. Пипам парното, няма топлина. Оправяме се с електрическа печка и електрически бойлер. Имате 20 000 абонати, които могат да го потвърдят – проблемът не е от неделя сутринта, а още от събота. Не обвинявайте хората“, каза Христо Райков.

03

Кметът на Перник заяви, че в Перник е люта зима и че кметският екип е направил всичко необходимо за разрешаване на проблема, като е бил в непрекъснат контакт с ръководството на Топлофикация, дори бе и на място в ТЕЦ-а за да провери ситуацията. Церовска допълни, че ваканцията на учениците се удължава до сряда включително във връзка с големия студ и грипна епидемия. Относно детските градини, още от вчера са пуснати акумулиращи печки, за да могат да бъдат посрещнати децата при нормални температури.

Вижте тук ВИДЕО

 

Be the first to comment

Leave a Reply