Код оранжев за Перник! Очаква ни най-студеният ден

Синоптиците предупреждават, че ни очаква отново леден ден с отрицателни температури през деня и на 9 януари, понеделник. Ще остане много студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 17 и минус 12 градуса, а максимални – между минус 15 и минус 10 градуса, съобщава „Дарик“.

За 4 области в страната е обявен оранжев код за отрицателни температури, а в останалата част от страната е в сила жълт код също за много студено време.

Оранжев код е обявен за столицата София и цялата Софийска област, както и за областите Кюстендил и Перник. В тези райони на страната се очаква минималните температури да са между минус 17 и минус 20 градуса, а максималните – между минус 17 и минус 13 градуса.

В останалите 24 области на страната минималните температури да са между минус 12 и минус 17 градуса, максималните – между минус 13 и минус 8 градуса.

През нощта на много места, а в понеделник главно в югозападната половина от страната, ще има слаби превалявания от сняг. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток.

Атмосферното налягане ще е близко до средното за януари, през деня слабо ще се повиши.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 14 градуса, на 2000 метра – минус 19 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно, на места с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Ще е студено с максимални температури между минус 12 градуса и минус 7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3 градуса.

Коментари

коментара