Кметове на населени места се оплакаха от нередовен транспорт

Кметове на населени места  се оплакаха от нередовен транспорт, заради който в студените дни хората мръзнели на спирките.Темата бе повдигната на срещата им с кмета на Перник Вяра Церовска. Кметският наместник на с. Зидарци и с.Планиница Надя Генадиева обясни как превозвачът излизал с номера, че автобусът  е счупен и  докато намерят друг трябва време.Така хората  чакали с часове в нечовешки условия. И това се случвало не веднъж. Вяра Церовска обеща още тази седмица да направи среща  с превозваческите фирми и да постави ребром въпроса за изпълнението на графиците.Кметът уточни,че единственото изискване към тях е да си спазват поетите ангажименти. Въпреки проверките до сега общината не е имала възможност да контролира процес,тъй като в старите договори няма клауза за санкции при неспазването му.
На регулярната среща кметове се интересуваха и от подсушаването на улиците от калната маса и как могат да бъдат включени в графика. Общината има готовност в момента, в който времето позволи това,заяви заместник-кметът Владислав Караилиев. В договорите с фирмите за подсушаване има предвидено перо и за отводняване т.е създаване на канавки. Трябва обаче  да се знае къде има такъв проблем.
Доставката на нови кофи за сметосъбиране си остана гореща тема и на тази среща. Кметът на кметство Църква  Румен Петров се оплака,че нямат нито един контейнер  в резултат, на  което няма ефект от честото сметопочистване . Подобен проблем изпитват и в  с.Мещица и с. Богданов дол.Главният инженер Богомил Алексов увери,че до края на седмицата има готовност да доставят контейнери от типа“бобър“  за  Църква  и  за селата -Кладница,Дивотино,
Вискяр  и  Кралев дол. Има още две направени поръчки,които ще бъдат изпълнени до края на март. Изисква се време  контейнерите да бъдат обработени,номерирани  и пуснати в употреба.
Много от подадените сигнали като свличане на земна маса в Рударци  и активизирало се свлачище  в  Дивотино ще бъдат отнесени й към междуведомствената комисия за бедствия и аварии.За целта кметът на Перник ще поиска среща с членовете й  за решаване на натрупалите се вече проблеми.

Коментари

коментара