Язовирът на Мещица протече! Зам.кметът Денислав Захариев проверява случая на място

76
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Заместник–кметът на Община Перник Денислав Захариев направи проверка на язовирната стена в село Мещица, където в момента работят специалисти, за да се установи причината за съществуващ теч.

В рамките на два дни екипи от експерти, подсигурени от оператора на язовирната стена, ще търсят причините за проблема.

01

„Най-важното, което в момента трябва да се направи, е да се установи откъде идва този теч и на какво се дължи – дали от главния изпускател , теч на тръбата или естествена филтрация , може и трите да са в комплекс. Надявам се да се констатира причината , за да се направят следващите действия“, обясни Захариев.

02

Той припомни, че по време на предишния концесионер се установява теч в язовирната стена. На базата на този теч са дадени предписания и язовирът е изваден от употреба, като опасен и се държи на кота нула към настоящия момент.

След встъпването на длъжност на сегашния кметски екип са предприети необходимите действия и договорът за концесия е прекъснат. В момента Общината води дело срещу концесионера за пропуснати ползи и възстановяване на нанесени щети .

03

По думите на Захариев Община Перник като собственик на язовира полага необходимите грижи. През лятото е изчистена язовирната стена както от въздушния откос, така и от този откос, който е от към водата.

„Беше затворен пътя по язовирната стена, за да не могат да се движат коли. Беше премахнат изпускателя и в момента предприемаме последващите действия, а именно прави се разкривка на язовирната стена, за да може след като се установи теча, да могат да бъдат взети конкретни мерки за запушването му и въвеждането на язовира в експлоатация“, посочи заместник-кметът и допълни, че има няколко варианта за отдаването му на концесия.

Be the first to comment

Leave a Reply