„Българската Коледа“ помага за втора година на 10-годишния Александър Василев от Перник

Благотоврителната инициатива „Българската Коледа“ за втора година подпомага терапиите на 10-годишния Александър Василев от Перник. Момчето има диагноза аутизъм. Откриват я, когато е на 2 години.

Според лекарите детето е с 91% увреждания и му е необходима чужда помощ. За да се подобри състоянието му, то трябва да посещава терапии, провеждани от психолог, логопед или ерготерапевт. Един час работа с детето струва около 35 лева.

В България няма клинични пътеки за децата с аутизъм, тъй като се води като състояние, а не като заболяване. Напредъкът при децата с аутизъъм настъпва много бавно, затова процедурите при тях не трябва да бъдат прекъсвани.

Събраните средства от „Българската коледа“ покриват разходите по терапиите на Александър за около 3-4 месеца.

„Трябва да съм постоянно с него. Обучаваме го да се храни сам, не може да излезе на улицата сам, той не може да се ориентира, не може да говори, не може да посочва. Той ходи в нормално училище в Перник и аз го придружавам и в училището. Той е там по-скоро за социализация, защото той няма и обучителните способности“, разказва майката на Александър Албена Александрова пред БНР.

Be the first to comment

Leave a Reply