Инициативен комитет „Васил Левски“ учредяват в Перник утре

Инициативен комитет за издаване на книга-албум, посветена на Апостола на свободата Васил Левски, по случай 180 години от рождението му, ще бъде учреден в Перник под патронажа на кмета на д-р Вяра Церовска. Автор на книгата е известният български художник Александър Стефанов. Събитието ще се състои на 22 ноември от 11.30 часа в Кноферентната зала на Двореца на културата.

В инициативния комитет ще влязат  авторитетни  и знакови личности, а идеята за създаването му е на известния историк проф. Пламен Митев. В писмо до кмета д-р Вяра Церовска той описва своята цел за изправянето на един исторически пропуск, съществен за националното ни самосъзнание и общоевропейската идентичност.

„Изписаното и говореното за една от най-светлите личности в пантеона на националното ни достойнство – тази на йеродякон Игнатий /Васил Кунчев – Левски/ е доста много. Посветени са немалко паметници на него, но цялостно хармонично завършено обобщение на този колос на българската духовност и емоционална същност липсва – по исторически и политически причини“, пише в писмото до  кмета.

В него се посочва, че вече е намерен един жизнен български дух в лицето на художника Александър Стефанов, който безсребрено и чисто духовно през целия си житейски път е вървял в единение с този чист и морално безукорен Апостол. През цялото време творецът е събирал с много труд и морално упорство оцелелите следи за него – писани, рисувани, изваяни в камък и бронз от признателни потомци .

„Като видяхме неговия тематичен труд, обхванал в 500 страници наследството за Апостола, пожелахме да дадем пример и оставим за поколенията нещо, което да пълни с преклонение и  синовна гордост дните им”, се посочва в писмото.

Инициативният комитет ще спомогне за предаването на историческото наследство в един завършен, но жив прочит за живота, делото и паметта на Апостола.

Be the first to comment

Leave a Reply