Двойник на Ботев се появи пред ученици в Перник!

Искрен Красимиров е правнук на един от героите, сражавал се с ботевата чета в Балкана. Той е на 26 години – почти на възрастта на Ботев, когато той загива. Физическата прибика чежду него и гениалният поет и революциотнер, е поразителна. Младият кинорежисьор обаче се стреми да подражава на Христо Ботев и с поведението си.

3

„Всичко започна преди три години с моя първи филм за Ботев. Направихме вече пет филма за Ботев, един за Софроний Врачански и един за Иван Вазов. Обиколили сме над 250 училища в цялата страна, 10 държави в Европа с нашите филми, възстановки, книги, които издаваме за Ботев, като целта е една – децата да се учат на родолюбие и да познават истинската ни история. А не онази, клишираната“, разказва Искрен пред КТ Кракра.

5

„Децата, когато видят представянето на историята, алтернативно, оживяла, те вече се чувстват въвлечени в тази тема и им е интересно да я изучават“, обяснява двойникът на Ботев, който се представи пред ученици на ОУ „Иван Рилски“ в Перник и прожектира филм за Иван Вазов.

1

Вчера, както писахме, в двора на училището, за два дни акостира уникалното по рода си подвижно читалище Бащино огнище, което обикаля страната и буди любовта към историята в българските деца.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply