За първи път в Перник! Уникално пътуващо читалище-автобус паркира в двора на ПМГ-то – ВИДЕО

Снимка: Емо Ненков

Автобус превърнат в Читалище паркира в двора на ПМГ „Христо Смирненски“. Уникалното читалище Бащино огнище привлече днес ученици, които разгледаха експонати от миналото, свързани с българската история и българщината. Читалището идва за първи път в Перник и ще престои и утре в двора на гимназията за всеки, който иска да го разгледа. След това турнето на уникалният автобус продължава из градовете на България.

Идеята за Читалище-автобус е на родолюбецът Ивайло Шопски.

1

Защо читалище?
Защото читалището е символ на българското възраждане, читалището е обединител, читалището е пазител на традициите, историята, вярата и надеждата, читалището е огнище, в което гори огъня на българския дух.
Защо пътуващо?
Защото „човекът е човек, когато е на път”, а пътищата свързват хората. Защото всеки път води до някъде и до някого.

2
И така нашето Бащино огнище намери своя дом на колела, за да може топлината от неговия огън да достига до вас, когато имате нужда да си спомните славното минало на нашия народ, да се сгреете с великата история на предците ни, да научите нещо, да ни научите на нещо…

За да не позволим историята ни да се превърне в пепел, всички заедно трябва да поддържаме огъня в него. Последвайте ни! Родолюбието не е срамно, нека да си спомним и никога да не забравяме кои сме.
Нито крачка назад, зад нас е България!

„С нами Бог”, се казва на официалната страница на читалището.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply