ВЕЛИЧИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА: Перничанката Здравка Евтимова с Вазовата награда – триумф на словото и духа

Тази година престижната награда, кръстена на патриарха на българската литература Иван Вазов, бе присъдена на известната съвременна писателка Здравка Евтимова. Тя получи отличието за своя значителен принос в областта на литературата и превода. Церемонията се проведе снощи на площад „Иван Вазов“ в Сопот, съвпадайки с рождения ден на великия писател.

Миналия месец деветчленна комисия, включваща родственик на Вазов и почетен гражданин на Сопот, доц. Григорий Вазов, както и директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, единодушно реши да присъди наградата на Евтимова. Това беше съобщено от иновативния образователен портал u4avplovdiv.com.

Националната Вазова награда е създадена през 1970 г. от община Сопот и Министерството на културата.

Здравка Евтимова е най-превежданата съвременна българска писателка. Родена в Перник, тя е завършила английска филология във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и има многобройни награди и отличия както в България, така и в чужбина. Нейните разкази са публикувани в САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия, Франция, Германия, Белгия и много други страни.

В скорошно интервю тя сподели мъдри думи, които остават актуални:

„Когато човек е здрав, той няма да се огъва и да стои наведен, няма да позволява на никого да го мачка. Млади човече, не бъди високомерен, защото животът е непредвидим и не се знае къде ще те прати утре. Човекът е силен, но и слаб. А продуктът, който създава, е неговото лице – достойно или не”.