Китай на гости в ПЕРНИК

В събота Перник се превърна в център на китайската култура, привличайки десетки жители в цветно и екзотично събитие. Институт „Конфуций“ при Великотърновския университет, китайското посолство и Българската федерация по Ушу създадоха незабравимо преживяване, изпълнено с традиции и изкуства.

Малки и големи се потопиха в магията на Изтока, като опитаха китайска калиграфия, връзване на възли и традиционни игри. Върхът на екзотиката беше танцът с копринения дракон, който остави всички без дъх!

Посетителите имаха уникалната възможност да се снимат в автентични китайски облекла и аксесоари, запечатвайки спомени за цял живот.

Българската федерация по Ушу не разочарова – демонстрации на стилове в Тайдзицюан, Чън и Ян, както и зрелищни изпълнения с алебарда, мечове и саби впечатлиха всички присъстващи.

Грандиозният финал бе запазен за известния по целия свят китайски етно ансамбъл „Ih Tsetsn“, който изнесе концерт в Двореца на културата. Със своето уникално артистично присъствие и културна стойност, ансамбълът, съставен от музиканти, израснали в зелените степи на Вътрешна Монголия, завладя сърцата на перничани. Техните изпълнения, признати в Китай, Германия, Италия, Канада, Швейцария, Швеция, Белгия и САЩ, кулминираха в един незабравим концерт, който завърши празника по най-добрия възможен начин.