Петър Мутафчиев от БСП иска лидер като Станката

Кметът на Перник Станислав Владимиров е един от подходящите хора за нов лидер на БСП. Това е мнението на дългогодишният депутат от столетната партия и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев, изразено в подкаста на OFFNews.

На въпрос какъв трябва да бъде новият лидер на БСП, той отговори:

„Трябва да е лице, приемливо за всички – човек авторитетен, човек харизматичен, човек, който познава социалистическата партия и има визия да събира хора, а не да ги разделя, който да даде перспектива за надежда.“

В този момент водещият на подкаста на OFFNews Светослав Метанов реагира, че това определение много съвпада с профила на кмета на Перник Станислав Владимиров.

„Ето! Ето! Кметът на Перник, който за съжаление е изключен от партията. Ние вече поискахме от новото ръководство да възстановят всички несправедливо наказани. Защо беше необходимо това. С него нямахме никакви различия“, каза Мутафчиев.

Социалистът коментира и погрома върху политическата система в България и хаоса в нея.

„Когато няма стабилна политическа система, тогава идват диктаторите. Партиите в България загубиха колективния принцип на съществуване, на работа и взаимодействие. Сега слушаме какво ще кажат лидерите. А лидерството до голяма степен унищожи партийността в България. Това важи в пълна степен и за БСП. Виждате докъде стигнахме – до 7 процента. От гласувалите, а не от избирателите. Това е трагедия“, каза той.

Според него БСП трябва да се промени и да покаже, че като партия се грижи за интересите на гражданите.

„Трябва да променим комуникацията си с хората и посланията си. Трябва да се превърнем в модерна лява партия, която знае накъде ще води държавата“, подчерта бившият транспортен министър.

На въпрос защо БСП през последните години акцентира основно върху консервативни антиджендър политики и противопоставяне на предоставянето на помощ за Украйна, Мутафчиев отговори:

„Защото си загубил връзка с обществото. Русия е една капиталистическа държава, включително с много сериозни олигархични отношения, която няма връзка със Съветския съюз.“

Според Мутафчиев, въпреки че Нинова вече я няма всичко в БСП продължава постарому.

„Трябва ни нов конгрес, който да избере ново колективно ръководство, което трябва да подготви всичко, което трябва да бъде променено в БСП“

Мутафчиев категорично се противопостави на възможността за участие на червената партия в експертен кабинет, сформиран с третия управленски мандат.

„Това би бил огромен риск за БСП. Ние първо на себе си трябва да покажем къде сме сгрешили“, каза той.

Социалистът бе категоричен, че Корнелия Нинова няма никакво морално право да се кандидатира отново за лидер на социалистите.