БАТАНОВЦИ пред гражданско неподчинение, с над 3000 подписа срещу инсталацията за горене на отпадъци, драмата влиза и в ПАРЛАМЕНТА

Град Батановци е възможно да премине към гражданско неподчинение в борбата си за чист въздух и срещу изграждане на инсталация за горене на отпадъци.

Само за няколко дни са събрани над три хиляди подписа, а кметът Радослав Петров обикаля институциите и е решен на всичко да спре инвестиционното предложение „Разширение и допълнение към съществуваща инсталация за производство на индустриално гориво, използващо като суровина растителна биомаса от произведени слънчогледови люспи, пелети или брикети, с добавяне и преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат“ в гр. Батановци, с възложител „Солар Вижън“ ООД.“

ZaPernik.com разбра, че днес кметът на град Батановци Радослав Петров е бил на среща с директора на РИОСВ – София  – Ирена Петкова. Заедно с него на срещата е присъствал и представител на инициативния комитет и жител на град Батановци.

На срещата с Петкова кметът на Батановци е бил категоричен и е дал ясно да се разбере, че въпреки усилията им за разрешително, той няма да позволи това да се случи  – „да горят всякакви боклуци“.

„Оказа се, че и те са зад нас, но са длъжни и се съобразяват с решението на съда“, коментира Радослав Петров пред zapernik.com .

„Ние за пореден път обжалваме в срок пред административен съд Перник. От 2019г. не сме спирали да работим по този въпрос с господин Станислав Владимиров.
Продължавам напред и ако се наложи ще предприема всякакви стачни действия и преминем към гражданско неподчинение, каза още Радослав Петров.

Кметът на Батановци каза още, че идната седмица ще покани представител на фирмата на общоградско събрание за обществено обсъждане. Ще покани и всички национални медии.

Отделно и наш депутат ще попита от трибуната на народното събрание министъра на околната среда и водите за отношение по въпроса – каза още Радослав Петров.