80 тона ОТРОВИ в Перник. Заплахи за живота. Престъпна безотговорност: СКАНДАЛЪТ с химически отпадъци се разраства! NOVA с покъртителен репортаж – ВИДЕО

Тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник. Журналистът Мариета Николаева и операторът Йордан Илиев потърсиха отговор – кой допусна токсични отпадъци да останат без надзор в продължение на 4 месеца? Коя институция не си свърши работата? Бивши служителите на фирмата, собственик на опасните химикали говори в ефира на Нова телевизия. Единият от тях получи заплаха в хода на разследването ни. Атаки и опит за дискредитиране имаше и към екипа журналисти.

„Това е престъпно бездействие на институциите. Говорим за много тежки химикали, опасни за живота и здравето на хората. Правени са едни проверки, изпуснат е контролът. Нашето разследване установява, че 4 месеца тези опасни отпадъци, в един разбит склад са оставени без надзор, с отворена врата, влизали са и си излизали хора. Този случай се разкрива случайно. Двама души са заловени с раница с живак”, разказа Мариета Николаева.

По думите й единствено РИОСВ са се съгласили на интервю.

„Прокуратурата, към която имахме много въпроси, решиха да ни изпратят едно писмено становище от една страница”, каза Мариета Николаева.

„Нашата информация е, че в този склад е имало 85 тона опасни киселини и основи. И в момента в склада има минимално количество химикали. Тоест те са изнесени нерегламентирано. Собственикът би трябвало да е уведомен, ако са унищожени. Той не е унищожен. Следващият въпрос е какво правят тези химикали в този склад”, каза журналистът.

„Тук не говорим за печалба, а за фирма, която е била с разрешително до някое време за опериране с отпадъци и за едни складове, които те наемат под наем. В един момент настъпва разрив в отношенията и на фирмата е отнет лиценза за работа с отпадъци. И според собственика на фирмата, и бивши служители, които имаме записани, им и отказан достъп до тези складове. Идеята била тези складове да бъдат изчистени, за да ги ползват собствениците за други цели”, обясни журналистът.

В края на май в пернишкия квартал „Тева” е открита раница със съмнително съдържание. Това съобщават от местната полиция на 29 май. Сигнал е подаден от местни жители. В изоставената раници имало две бутилки. От едната било изтекло вещество. Проверката показала, че това е живак.

Разследването стига до двама души, които живели под наем наблизо. Вече няма и следа от тях, установи проверката. Те водят органите на реда до складове в покрайнините на града. Там са открити над 200 килограма живак. Мястото е ползвано за съхранение на опасни отпадъци в последните близо 10 години, за което е имало и разрешителни. До едно време.

„Оттук започват многото въпроси, които изникват не само в мен, във всички мои съграждани – как може да се даде разрешително на фирма да съхранява опасни отпадъци, Говорим за цялата Менделеева таблица, в такава барака? Във времето покривът е текъл, счупени са прозорците, никой не знае как е охранявана”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Халетата са наети под наем от специализирано дружество за дейности с отпадъци. Адресът на фирмата е в София. Тя има разрешително за тази дейност от 2013 година. Проверявана е 17 пъти, твърдят от РИОСВ.

„Актовете са шест на брой, с шест издадени наказателни постановления”, обясни Ина Цветанова, главен експерт в РИОСВ-София.

Лицензът на фирмата е отнет през 2022 година. Но химикалите са останали в складовете.

„Аз продължавам да работя, но спазвам изискванията. Не бива да изоставям складовете. От тях само е вадено и унищожавано”, обясни Атанас Калев – собственик на фирмата. „Така ли да оставя складовете? На хора, които нищо не разбират? Многократно уведомявах министерството, те ми казаха, че това не е тяхна работа”, каза Калев.

„След отнемането е имало период на обжалване на решението за отнемане на разрешителното. И то се потвърждава през месец декември 2023 година”, обясни Ина Цветанова.

Междувременно в края на миналата година настъпва разрив в отношенията между собственика на фирмата с отпадъците и собствениците на наетите халета. Бивши служители от фирмата твърдят, че достъпът им до химикалите е бил спрян. Д-р Бистра Соколова е инженер химик с дългогодишен стаж. Твърди, че докато са имали достъп, лично тя е осъществявала ежедневен контрол.

„Всеки ден ходим, това са складове, които трябва да се наблюдават. Едно счупване може и експлозия да предизвика. Намерихме складовете с верига и сменени катинари. Обадихме се веднага на собственика на фирмата и Второ районно, за да алармираме, че нямаме достъп, за да се знае, че някой друг е поел отговорност”, каза Бистра Соколова.

„Собствениците на складовете ни забраниха достъп, както и на самата фирма. Искат да ги ремонтират и да ги дават на други лица”, заяви Николай Борисов.

На практика опасните химикали остават без необходимия надзор, тъй като фирмата-собственик няма достъп, твърдят вече бившите служители. От документ, с който разполага екипът на NOVA, се вижда, че собственикът на фирмата уведомява институциите за това през януари тази година.

Драмата продължава….

В репортажа по-долу ще видите, че журналистката успява да говори с един от собствениците на склада. Той обаче отказва да проведе разговор и се качва в луксозната си кола. По-късно изпраща писмо до телевизията, че му е нанесен силен страс, притеснение и унижение и, че срещу него е била използвана физическа сила преди да се качи в колата си. Това обаче ясно се вижда от видеото, че не е така.

Бивш служител, който помага на екипа журналисти да се срещне със собственика на склада твърди, че въпросният собственик му е направил жест „ще те гръмна“ преди да си тръгне. Подадена е жалба в полицията за заплаха за живота.