ПЕРНИК: От автомобили до камили, от американски класики до соц икони: Над 200 коли и мотоциклети паркираха в центъра на града

Перник стана сцена на един от най-зрелищните и запомнящи се събития за годината – петият автомобилен Ретропарад, организиран от автомобилен ретро клуб „AvangarD Classic“ с подкрепата на община Перник, Фондация „Култура Перник“ и под патронажа на кмета Станислав Владимиров.

Над 200 автомобила и мотоциклети от различни епохи и марки се наредиха на Алеята на класиката в централния градски парк, привличайки хиляди любители на автомобилната култура.

Секретарят на община Перник Мартин Жлябинков откри събитието с вдъхновяваща реч, в която благодари на участниците и изрази своята радост, че Перник е домакин на това уникално събитие за пета поредна година. „Щастлив съм, че за пета поредна година Перник е домакин на едно толкова интересно и различно събитие. Няма как да не съм радостен и от факта, че основен двигател, за това то да се случи, е пернишкият автомобилен ретро клуб „Авангард“, добави Жлябинков.

Посетителите имаха възможността да се докоснат и снимат с впечатляващи модели от цял свят, включително американски, европейски, японски и автомобили от бившия социалистически лагер. Сред най-забележителните експонати бяха Мерцедеси, Опели, Форд Мустанг, Волво, Рено, Додж, Буик, както и любимите на мнозина Волга, Москвич, Лада и Трабанти.

Голямата атракция на събитието беше автомобилът Порше 964, собственост на Христофор Найденов, който спечели купата на кмета на община Перник. Колата, запазена в отлично състояние, привлече погледите на всички зрители, които търпеливо изчакваха, за да се докоснат до нея. Сред другите наградени бяха Емил Денков с УАЗ 453 от 1974 г., който получи купата за пернишки автомобил, и Иван Лишев, чиято Варшава спечели купата за социалистически автомобил.

На участниците бяха раздадени множество награди от организаторите и спонсорите, което допълнително засили настроението и радостта от събитието. Ретропарадът за пореден път доказа, че Перник е център на автомобилната култура, привличайки хиляди посетители и участници от цялата страна.