Литийно шествие и Водосвет в чест на връщането на Мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец в Перник

На 1 юли, Перник ще отбележи едно от най-значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител. Това събитие ще бъде почетено със света литургия в храм „Св. Иван Рилски“ и литийно шествие, което ще завърши с водосвет пред паметника на светеца пред Двореца на културата.

В 10:30 ч., шествието ще тръгне от храма, водено от свещеници и миряни, и ще достигне до паметника на св. Иван Рилски, където ще бъде извършен водосвет, символизиращ духовната връзка между светеца и града. Тази събития ще обединят жителите на Перник в един ден на молитва и почит към св. Иван Рилски – скромният отшелник от Рила планина, живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър.

Свети Иван Рилски, който се счита и за покровител на град Перник и миньорите,  живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. Според народното житие на светеца той е живял и в района на днешен Перник. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.