БОРБА ЗА ВЪЗДУХ: Кметът на БАТАНОВЦИ Радослав Петров в отчаян опит да спаси града от замърсяване! Пернишките институции – плътно зад него в подкрепа на батановчани 

Кметът на град Батановци Радослав Петров се обърна към гражданите с драматично послание, разкривайки безмилостната битка за чист въздух и здравословна околна среда. В изявление, което разтърси социалните мрежи, Петров пише:

„Уважаеми Батановчани, както ви бях уведомил преди няколко дни, няма институция, която да не съм сезирал относно горенето на боклук и замърсяване на въздуха! Всички са зад нас и категорично против! Община Перник, Областен управител и Общински съвет!“

Това е само върхът на айсберга в шокиращата сага, която разтърсва малкият град от дни. На днешната сесия на Общинския съвет в Перник, по предложение на зам.-председателя Ралица Андреева, точка първа в дневния ред беше именно тревожният проблем на Батановци. В безпрецедентен акт на солидарност, съветът на Перник гласува с пълно мнозинство в подкрепа на гражданите на Батановци. Радослав Петров благодари на всички, които са взели участие:

„Благодаря на ръководството на Общински съвет Перник, всички общински съветници за огромната подкрепа и с пълно мнозинство гласуваха в наша подкрепа! Благодаря Ви!“

В отговор на масовото обществено недоволство, Общинският съвет на Перник издаде категорична декларация. В нея те изразяват своето категорично несъгласие с Решение № 90 от 12.06.2024 г. на Министъра на околната среда и водите, което потвърждава Решение № СО – 30 – ПР/2024 г. на Директора на РИОСВ – София. Според декларацията:

„Необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение „Разширение и допълнение към съществуваща инсталация за производство на индустриално гориво, използващо като суровина растителна биомаса от произведени слънчогледови люспи, пелети или брикети, с добавяне и преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат“ в гр. Батановци, с възложител „Солар Вижън“ ООД.“

Общинският съвет Перник категорично подчертава, че всички действия трябва да бъдат съобразени с мнението на гражданите на гр. Батановци и да не бъде допуснато застрашаване на живота и здравето на хората.

Припомняме, че

жителите на Батановци са изправени пред заплахата от инсталация за изгаряне на отпадъци, разположена на площадката на бившия циментов завод, непосредствено до жилищните им домове. РИОСВ-София отхвърли жалбата на група жители и фирми, като одобри изграждането на инсталацията за изгаряне на каучук, пластмаса, биомаса и други материали.

Според плана, към инсталацията ще бъде създадено и депо за съхранение на отпадъци, внасяни от Италия. Гражданите на Батановци са изпълнени със страх и безпокойство. Те се опасяват от миризми, вредни емисии, замърсяване на подпочвените води и други тежки последици за здравето им.

„Ако не реагираме сега, ще бъдем принудени да живеем целогодишно със затворени прозорци и маски на лицето заради миризмите, които ще ни обгърнат навсякъде“, коментират разтревожени жители.

Но надеждата не е изгубена! Отхвърлената жалба ще бъде обжалвана в съда. Емил Чернев, един от активистите, заяви в групата на Батановци:

„Решението на РИОСВ-София ще бъде обжалвано пред съда. Това ще стане благодарение на няколко наши съграждани. По реакциите на нашето няколко хилядно население се вижда, че повечето хора неглижират този проблем, който е съизмерим с проблема от бившия циментов завод и прахта, която отделяше с тонове по улици, покриви, във въздуха и т.н.“

Батановчани са решени да се борят до последно. Милослав Милчев, един от най-активните жители, призова всички:

„Ставайте да защитим въздуха в Батановци!“

Битката за чист въздух в Батановци тепърва започва. Ще успеят ли жителите да спрат тази опасна инсталация и да запазят града си чист и безопасен? Ще следим развоя на събитията!