ДЕЦА НА МИСИЯ: Пернишки ученици в ролята на пътни инспектори – раздават листовки с послания за безопасност и внимателно шофиране, заедно с полицаи по време на Националния ден на безопасността на движението по пътищата!

Ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ в Перник се включиха в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Заедно със служители на Областната дирекция на МВР те влязоха в ролята на контролни органи, раздавайки на произволно спирани шофьори подготвени от тях листовки с послания за безопасно придвижване и необходимостта от спазването на правилата. Листовките са изготвени с изключително старание и желание от страна на учениците, които са вложили в тях своето виждане и представа за гарантиране безопасността на движението по пътищата.

„Идеята е децата със свои думи, жестове и послание да обърнат внимание на водачите да са изключително внимателни“, заяви комисар Йордан Дундаков – началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР.

Денят за безопасността на движението по пътищата е определен с решение на Министерския съвет и Държавна агенция „Пътна безопасност“. Акцентът в него е поставен върху запазването на живота и здравето на децата, които са рискова група на пътя поради малкия социален опит, възрастовите и психологични особености. Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. То може да въздейства за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, като развива защитна среда и жизнеутвърждаваща култура.

За миналата година няма нито едно пострадало дете при пътнотранспортно произшествие в област Перник, а тенденцията се запазва и до настоящия момент. Въпреки това има двама загинали възрастни. Нараснал е броят и на тежките произшествия, които са с три повече спрямо същия период на 2023 година. Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. То може да въздейства за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, като развива защитна среда и жизнеутвърждаваща култура.

От две години служителите на ОДМВР – Перник провеждат акция, насочена към първокласниците, наречена „Инспектор по коланите“, превръщайки ги в своеобразен контролен орган в семейните автомобили. Тези действия дават резултат и са достигнали до по-голям брой родители и шофьори, които проявят отговорност, тъй като те возят най-милото в своите автомобили. Служителите на полицията ангажират вниманието на родителите и образователната система за формиране на добри поведенчески модели сред децата и младежите, и утвърждаване на безопасността на движението по пътищата като ценност.