От Перник до Балканите: Първият българин в „Звезде Гранда“ Яни Янков с договор в Сърбия и нови проекти за родната публика

Яни Янков от Перник направи история като първият българин, участвал в престижното музикално шоу „Звезде Гранда“ в Сърбия, и вече има договор със сръбската музикална компания „Гранд Продакшън“ за цели 9 години.

„От септември ще се работи много в тази насока“, сподели Яни. „Поканен съм и на 23 юли на Годишните музикални награди в Сърбия, в Ниш, където ще взема участие“, каза Яни в интервю за „Труд“.

Договорът със Сърбите обаче няма да попречи на Яни да радва и родната публика.  Той подготвя нови български песни за своя YouTube канал, като първата му балада на български език, озаглавена „Както преди“, ще излезе в началото на юли.

Въпреки успехите в Сърбия, Яни няма намерение да се обвързва с български музикален издател, тъй като вярва, че социалните мрежи правят музиката достъпна до повече хора.

Договорът, който подписах в Сърбия е просто, защото там е съвсем друга аудитория и няма как без това нещо да достига до повече хора. Но нещото, което няма да стане на 100%, е да се насоча само към сръбската музика, защото аз искам да се развивам и в България. Просто сръбската музика е любимата ми за изпълнение и каквото дойде и от там е добре дошло.„, казва Яни.

Освен това, Яни ще бъде гост-звезда на концерта на Теа Таирович в България през ноември, което е още една сбъдната мечта за него. „Няма изпълнител, който да не иска да пее в тази зала“, сподели той с вълнение.

За участието си в „Звезде Гранда“, Яни разказва, че макар да е знаел, че от държавата му не може да се гласува, той е горд, че е имало българин на финала на най-гледаното музикално предаване на Балканите. Завършил е на 11-то място с над 11 000 гласа, от които 6000 от Сърбия, 3000 от Босна и Херцеговина и 1500 от Македония, а и от Черна Гора и Хърватия имало също гласове.

„6000 гласа от Сърбия не са никак малко“, коментира той, особено като се има предвид, че сърбите не гласуваха масово след отпадането на техниката последен участник.