Батановци се мобилизира в защита на чистия въздух

Снимка: Фейсбук

Град Батановци е на нокти.

От РИОСВ-София са отхвърлили жалбата на група жители и фирми от Батановци срещу инсталацията за изгаряне на отпадъци от каучук, пластмаса, биомаса и други материали. Инсталацията се намира на площадката на бившия циментов завод, непосредствено до жилищните къщи и блокове в града.

Според плана, към инсталацията ще бъде създадено и депо за съхранение на отпадъци, внасяни от Италия. Жителите на Батановци изразяват сериозни опасения за негативните последици, които тази инсталация ще има върху здравето им. Те се опасяват от миризми и вредни емисии, които ще съдържат различни химически елементи, замърсяване на подпочвените води и други.

„Ако не реагираме сега, ще бъдем принудени да живеем целогодишно със затворени прозорци и маски на лицето заради миризмите, които ще ни обгърнат навсякъде“, коментират разтревожени.

Отхвърлената жалба ще бъде обжалвана в съда, съобщава Емил Чернев в коментар в групата на Батановци:

„Решението на РИОСВ-София ще бъде обжалвано пред съда.Това ще стане благодарение на няколко наши съграждани.По реакциите на нашето няколко хилядно население се вижда, че повечето хора неглижират тоя проблем, който е съезмерим с проблема от бившият циментов завод и прахта която отделяше с тонове по улици, покриви, във въздуха и.т.н.Преди ни бяха циментирани керемидите а сега ще бъдат затлачени със сажди.Процеса по преработка бил „безвреден“, чрез пиролиза.На линка по долу е описан процеса.

 

„Ставайте да защитим въздуха в Батановци!“ е призивът на батановчанина Милослав Милчев.