Посочиха кметът Станислав Владимиров за бъдещ лидер на БСП

Млади хора като кмета на Перник Станислав Владимиров трябва да поведат БСП. Това каза евродепутатът Петър Витанов пред bTV, който говори за вътрешнопартийната криза в червената партия и отстраняването на Корнелия Нинова от поста й на лидер. 

Според Витанов атмосферата в БСП е отровена и е необходимо възстановяване на диалога в партията.

„Надявам се да бъде променена и посоката на БСП, защото тя в момента върви силно надолу. Ако партията иска да се развива, първото нещо, което трябва да направи, е да се възстанови диалога. Атмосферата в момента е отровена“, смята Петър Витанов.

Има млади хора, които могат да поведат БСП“, каза Витанов и изброи сред тях Крум Зарков и кмета на Перник Станислав Владимиров. Петър Витанов отбеляза, че е в добри отношения с пернишкия кмет.

„Партията не може да се персонифицира с един човек. Корнелия Нинова създаде опасен прецедент, всичко да се свързва с нея. БСП обаче не е такава партия. Само колективното начало може да възстанови доверието. Важно е да има отбор. Има много млади хора разочаровани, отстракирани, отстранени“, коментира още той.

„Много отдавна знаех, какво предстои и предупредеждавах за последствията. През 2021 година в последния ми личен разговор с председателя Корнелия Нинова й казах, какво следва за БСП и е необходимо нейното оттегляне. Съвестта ми е напълно чиста, защото сделки с Корнелия Нинова да бъда издиган за депутат и или евродепутат не съм правил“, заяви Витанов.

Като положителен знак Петър Витанов отчете желанието да бъде спряна войната с президентската институция.

„Президентската институция даваше стабилност през годините. Голяма част от обществото очаква да продължи тази стабилност. От първия ден не разбирах войната, която БСП води срещу Румен Радев. Тя не носеше позитив, а тежък негатив. През 2021-а година, когато Радев се ползваше с най-висока подкрепа, вместо да използва неговата популярност, ръководството тръгна срещу него“, заяви Петър Витанов.

Мнението на Витанов е, че БСП няма място в бъдещо правителство, било то и експертно.

„Няма експертно правителство, сглобка, некоалиция. Става въпрос за коалиционно правителство. Всичко останало е оправдание за по-голяма легитимност. БСП трябва да изслуша предложението, но не трябва да участва. Ако партията иска да възстанови доверието, няма как да участва в подобно нещо, дори в тематични мнозинства“, смята Петър Витанов.