Испанското посолство с инициатива в Перник

В Международния Младежки Център в Перник бе открита впечатляващата фотоизложба “Испания, по-близо”, организирана от Посолството на Испания в България. Събитието бе открито от кмета на Община Перник, Станислав Владимиров, Н.Пр. Мигел Алонсо Берио – посланик на Испания в България и Петър Младенов – заместник-министър на младежта и спорта.

„Тази изложба е чудесна възможност за жителите на Перник да се докоснат до богатството и разнообразието на испанската култура. Радваме се да бъдем домакини на такова значимо събитие“, сподели Владимиров и допълни, че Международният младежки център в Перник вече дейно работи по инициативи на обмен с останалите европейски държави.

„Испания и България имат дълга история на приятелство и сътрудничество. Надявам се тази изложба да допринесе за още по-голямо разбиране и уважение между нашите народи“, отбеляза Н.Пр. Мигел Алонсо Берио, посланик на Испания в България.

Зам.-министъра на младежта и спорта, добави, че културните събития като тази изложба играят важна роля в укрепването на международните отношения и обогатяването на нашите общности.
На откриването присъстваха и зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, Хайоне Серейхо – заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Испания и завеждащ културните въпроси, Анхел Сантамария – съветник по образователните въпроси в Посолството на Испания, и Радост Раданова – управител на ММЦ – Перник.

По време на визитата си в Перник, Н.Пр. Мигел Алонсо Берио се срещна с екипа на кмета Владимиров. В хода на срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество в сферите на образованието, културата, икономиката и инвестициите. И двете страни изразиха желание за продължаване и задълбочаване на съвместните инициативи, които могат да донесат ползи за жителите на Перник и да допринесат за развитието на двустранните отношения.

В рамките на посещението, представителите на дипломатическата мисия на Испания имаха възможност да посетят сградата на Минната дирекция и Подземния минен музей. Те бяха впечатлени от богатата индустриална история на региона и уникалните експонати, представени в музея.

Фотоизложбата “Испания, по-близо” ще бъде достъпна до 28 юни за посетители в Международния Младежки Център в Перник, като предлага възможност за пътуване през обективите на испански фотографи и откриване на красотата на Испания.