Кирил Петков: Не ни е страх да бъдем нито първа политическа сила, нито да сме в опозиция

Кирил Петков
Кирил Петков

Втори път сглобка в този формат избирателите ни не искат и ние няма да я направим. Това заяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната -Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков.

Причината за това, по думите му, е фундаментална сделка между Борисов и Пеевски.

Докато тази сделка стои между тях двамата наша визия за европейска България не може да продължи“, заяви Петков.

Той посочи, че на срещите със симпатизанти и хората са казвали, че отчасти разбирали защо ПП-ДБ са участвали в сглобката. Но са заявили: „Втори път ние не искаме нашите гласове да бъдат използвани по този начин“.

Искам да уверя всички хора, които се чудят дали дали техният глас ще се подмени– няма“, увери Петков.

Ние осъзнахме лимита на възможността да се правят реформи с тях“, каза той адрес на ГЕРБ и ДПС.

Тази комбинация я разбрахме в последните месеци. То не е ГЕРБ-ДПС, то е Борисов-Пеевски. Ние имаме мечта, ние се върнахме към идеята защо сме в политиката“, обясни Петков.

Не ни е страх да бъдем нито първа политическа сила, нито да сме в опозиция“, каза той.

Според него, частните болници в България са свързани с ГЕРБ и ДПС.

Правителство с ГЕРБ докато тази реална сглобка стои при тях – между Борсов и Пеевски, няма смисъл. 9 месеца го правихме това“, подчерта той.

Ние защо се върнахме тук? Аз защо си промених живота – не за да защитавам нечий интерес, защото имам мечта. Тази мечта не е умряла“, заяви Петков.

Ако имахме избирателна активност като в Германия, на ДПС депутатите в следващия парламент щяха да са 18“, смята той.

Хората ни се разсърдиха, че седнахме с ГЕРБ. Това беше проблемът. Как е възможно да седим с тях на една маса? Те видяха резултата“, заяви бившият премиер.

Въпросът не е да излезе нашата математика. Въпросът е да не излезе тяхната математика“, каза той по отношение на ГЕРБ И ДПС.

Най-големият проблем с еврозоната не е Асен Василев. Това са всички хора, които имат незаконен кеш. Защото трябва да отидат в банката да сменят лева в евро и да обяснят откъде са ги взели“, отговори той на критиките за забавянето на влизането ни в еврозоната.

По отношение на изтеклия запис с „кеша“ Петков каза: „Слушате записа и се чуват едни токчета в далечината в перфектно качество на звука.

Изведнъж започва да говори Асен Василев или Кирил Петков и нищо не се чува. Те слагат филтър върху гласовете, за да не може да се разбира“.

Никога този словоред по този начин, който го чухте, не е имало“, категоричен беше той.

Даже съм горд да видя, че такъв страх и такова усилие, се вкарва срещу нас. Не забравихте ли, че всички компроматни атаки са срещу нас?“, заяви Петков.

По отношение на изнесената информация за възможна манипулация на изборите в София, той посочи: „Никой не печата изборните книжа. Има ролки, които са запечатани с цялата документация за последните избори, свързани с това, че има дело срещу настоящия кмет.

Самият кмет ще има допълнителна охрана на това. Няма нищо друго.

Ще се опитат да спрат електронното гласуване – няма да успеят. Кметът спря обществени поръчки, които са към ГЕРБ, и в момента те са абсолютно бесни“.

Според него, на всеки скандал, в който е замесена ГЕРБ, е трябвало да има огледален скандал с ПП-ДБ: „Имаше някакви снимки Борисов с кеш. Трябваше изведнъж да има пудел с кеш и пудел с Живко Коцев“.

Бойко Рашков има всички качества да се бори с корупцията“, смята Петков.

На въпроса дали би назначил Лена Бориславова за шеф на кабинета си, той отговори: „Със сигурност да! Но аз не смятам да съм премиер“.