Георг Георгиев от ГЕРБ избухна: „Продължаваме промяната“ губи почва

В момента наблюдаваме от страна на „Продължаваме промяната“ хора, които истеризират, явно под натиска на това, че губят почва под краката си. Явно им се привиждат несъществуващи събития и се опитват да привлекат внимание към себе си.

Това каза пред bTV Георг Георгиев от ГЕРБ във връзка със скандала около българската позиция за Сребреница.

Скандалът около позицията ни за Сребреница е свързан с разпространената грама на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева, получена на 23 май, с която се настоява за промяна на позицията на България по отношение на резолюция за Сребреница.

Според документи, изнесени в онлайн изданието „Бърд“, Димитър Главчев е наредил на българския посланик да гласува „въздържал се“ за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, но на заседанието на 23 май Лъчезара Стоева е гласувала „за“.

Във външната политика трябва да се внимава какво се говори и как се интерпретират събития. Когато не познаваш механизма на взимане на решения в дипломацията, това може да създаде конфузии“, обяви Георгиев.

По думите му, когато има някакви документи, част от документооборота в дадена институция, те не следва по този начин да бъдат публично оповестявани.

За да се стигне до дадено решение, се минава през много стъпки, за да бъде финализирано. Затова казвам, че случващото се в момента е плод на една истерия и непознаване на начина на взимане на решения в международните отношения“, коментира зам.-външният министър.