БЕЗ лиценз и с шест акта е склада с отровите в Перник

РИОСВ София е съставила общо 6 акта и 6 наказателни постановления на фирмата, разследвана от прокуратурата в Перник. Фирмата е с отнето разрешение за дейности с отпадъци, включително и съхраняване на такива със съдържание на живак, предават от регионалната инспекция.

Разрешението е било издадено през 2013 г. от директора на РИОСВ – Перник и впоследствие отнето през 2022 г. с решение на директора на РИОСВ – София, влязло в сила през декември 2023 г.

Установено е съхраняване на опасни и неопасни отпадъци, без наличие на изискващия се разрешителен документ. На дружеството отново е съставен АУАН и е издаденото НП.

Последната проверка на дружеството е извършена на 02.04.2024 г. съвместно с представител на Държавна агенция „Национална сигурност“ – Перник. Веднага след тази проверка РИОСВ – София е сезирала Окръжна прокуратура – Перник за проследимостта и движението на отпадъците и с цел предотвратяване/преустановяване на престъпления в областта на екологичното законодателство.

Вчера от прокуратурата в Перник съобщиха за открити и иззети 200 кг. живак, основи и киселини от склад в града. Предстои да бъдат повдигнати обвинения.