Кметът Станислав Владимиров за склада с отрови: По-трудно е да отвориш ресторант, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци

От прокуратурата съобщиха вчера, че е открито голямо количество чист живак в склад в Перник.

По информация от районната прокуратура на мястото са установени и други опасни вещества.

Намерени са близо 200 килограма чист живак – с чистота около 99,99%, както и високо концентрирани основи и киселини. Иззети са само 50 кг от живака.

Държавното обвинение започва разследването на 22 април, след като в пернишкия кв. „Тева“ е подаден сигнал за разлят сигнал от пластмасови бутилки от 1,5 литра.

„Мащабите са значително по-големи от това, което си представяхме. Случаят започна да се разплита след сигнала от един от кварталите – бяха задържани двама души, които се разхождаха с живак“, коментира пред bTV кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той обърна внимание и на сградата, в която са съхранявани опасните вещества – постройка, която видимо е опасна.

В нашата страна, ако тръгне да отваряме един ресторант, ще се изсипят на проверка всички институции. Но ако съхраняваме опасни отпадъци, се оказва далеч по-лесно“, подчерта кметът.

По думите му фирмата е имала разрешително за опасни отпадъци назад във времето. Собствениците са установени, но не е ясно дали са задържани.

По случая има досъдебно производство, проверките продължават.

В България се оказва, че да отвориш ресторант е далеч по трудно, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци, каза Владимиров пред БНР.

Как определени институции дават разрешително на фирма да управлява, да оползотворява или, да не объркам терминологията, опасни отпадъци в този склад, който видимо не е в добро състояние, да не кажа, че е опасен. На който във времето покривът му е текъл, прозорци – счупени и т.н. И как даваме ние лиценз за такова нещо и няма последващ контрол. В България се оказва, че да отвориш ресторант е далеч по трудно, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци. Тук не става въпрос за мухлясал хляб в някоя бакалия, нали, а става въпрос за нещо по- мащабно и по- опасно. Ние сигурни ли сме какво е влязло в този склад и какво е излязло от този склад?„, заяви още Владимиров.