Земенски събор: Фолклор, народни борби и живо агне за Шампиона!

Стотици хора се събраха в прекрасния слънчев ден на събор в град Земен. Традиционният събор Земляческа среща на манастир „Св. Йоан Богослов“ посрещна земенчани и гости днес. 

Съборджиите бяха посрещнати в двора на манастира от изложба на уникални картини на младите и амбициозни художници от Сдружение “Млади Български Творци”.

Рано сутринта бе отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве и благополучие.

Празникът бе съпътстван с богата фолклорна програма от децата на Земен, с много народни песни и български хора.

Представление изнесоха най-малките земенчанчета от детската градина, напътствани от техните ръководители.

Тази година за първи път, освен песни и танци, се проведоха и традиционните в миналото народни борби, възродени от новото ръководство на Община Земен в лицето на кмета Михаил Златанов.

Яки момчета, деца и юноши от клуба по борба „Миньор“ в Перник с президент шампиона Иво Ангелов направиха демонстрации на зелената ливада пред манастира за атракция на присъстващите.

Веселата част обаче дойде след това…

За народните борби имаше и куражлии непрофесионалисти, които пожелаха да „се сборят“ на мегдана. Сили премериха голи до кръста мъже, а съдия на борбите беше самият шампион по борба на България Иво Ангелов. След шумни овации и скандирания на публиката, съдия Ангелов обяви края на срещата и вдигна ръката на победителя.

Участниците бяха наградени с медали лично от кмета на Земен Михаил Златанов под звуците на песента на Queen – „We Are the Champions„, а шампионът от народните борби получи за награда живо агне.

На празника гостите забелязаха и присъствието на областния управител на Област Перник Людмил Веселинов, който се поздрави сърдечно с кмета на Земен.