За БЪЛГАРСКАТА писменост! Празничен митинг на площада в Перник – СНИМКИ

Перник Тържествено Отбеляза 24 Май: Празник на Светите Братя Кирил и Методий

Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с грандиозен парад, в който участваха над 3000 ученици и учители от всички училища в града.

Шествие и Фанфарен Оркестър

Площад „Кракра“ беше изпълнен с хора, които истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от фанфарния оркестър на VІ СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и деветметров трибагреник, подготвен специално за празника.

Официални Слова

Заместник-кметът на община Перник, Стефан Кръстев, произнесе вдъхновяващо слово от името на кмета Станислав Владимиров. „Отново е 24 май – най-българският празник, символ на българския дух в пътя му през вековете. Най-чистият празник, на който цял народ се прекланя пред едно велико дело. Този ден носи духът на двама братя, вдъхновени за един свещен подвиг“, каза Кръстев. Той добави: „Словото ни дава път, посока и смисъл. Зарежда ни с енергия. То е вечно и неподвластно на времето.“

Областният управител Людмил Веселинов също отправи своето послание към перничани: „Днес с гордост и вълнение отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, празник, който ни обединява и ни напомня за величието на българската културна и духовна традиция.“

Празничен Концерт и Награди

След края на ученическото дефиле пред Двореца на културата започна празничният концерт на талантите от Обединения детски комплекс. На празника бяха връчени и плакети за принос в образованието, културата и журналистиката.

Плакети за значителен принос и заслуги в областта на образованието бяха връчени на различни училища и детски градини в Перник. Сред тях са ОУ „Христо Ботев“ гр. Батановци, ДГ № 1 „Миньорче“, СУ „Темелко Ненков“, ДГ № 6 „Българче“, ДГ № 9 „Калина Малина“, VIII ОУ „Кракра Пернишки“, ХII ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Константин Кирил-Философ“, и ЦПЛР Ученическо общежитие по случай годишнините от създаването им.

Отличени Личности

За значителен принос и заслуги в областта на образованието бяха отличени изявени учители и директори, сред които Величка Ангелова, Даниела Йорданова, Емануил Врангов, Емил Георгиев, Зоя Пенева, Любка Дамянова, Любка Асенова, Людмила Милушева, Мариела Ивайлова, Мартин Иванов и Теодора Рангелова.

В областта на културата бяха отличени художникът Валентин Топалов, главният уредник на РИМ Перник Венцислава Крумова, художникът Дончо Захариев и народната певица Радка Алексова.

Признание за Журналистика

Плакет за „Значителен принос в областта на журналистиката“ бе връчен на Милен Миланов – кореспондент на БТА.

Още кой получи, приз ВИЖТЕ ТУК